Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pótmamánál

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 27.

Forrás: Kismama magazin

A bölcsőde - számos előnye mellett - fokozott fertőzésveszélyt jelent a gyerekre. Betegség idején ismét gond, ki vigyáz rá, ha az édesanya dolgozik. Legjobban akkor jársz, ha a pótmama hasonló korú, hasonló körülmények között élő, közelben lakó kismama.

A kicsik egymás mellett, szinte testvérként nőhetnek fel, így könnyebben eltelik a nap az édesanya nélkül. A pótmamának mindez jó jövedelem-kiegészítést jelent, amíg otthon van saját kisgyerekével, ráadásul a kisgyerekek társasága a sok munka mellett örömforrást is jelent. A dolgozó anya pedig nyugodt lehet, hogy az otthonihoz igencsak hasonló körülmények között lehet a csemetéje. Ha tudjuk, hogy hamarosan visszamegyünk dolgozni, sétálás, levegőzés, játszóterezés közben igyekezzünk megbarátkozni kismamatársainkkal. A védőnőt is megkérdezhetjük, tud-e a közelben olyan anyukát ajánlani, aki megfelelő lenne. Ha a pótmama hozzánk jár, többet kell fizetnünk, cserébe viszont elvárhatjuk, hogy teljesen az általunk leírt napirend szerint tevékenykedjen, míg kisgyerekes anyatársunk lakásában saját gyerekünknek is alkalmazkodnia kell - bár ez biztosan nem válik kárára. A pótmamával beszéljük meg, hogyan levegőzteti majd a gyerekeket, hogyan tudja ellátni mellettük háztartását, egyszóval hogyan boldogul ő kettővel azokban az esetekben, amelyek nekünk esetleg eggyel is nehézséget okoztak. Felajánlhatjuk segítségünket: odafelé bevásárolhatunk neki. Mondjuk el részletesen, milyen szokásai vannak kisgyerekünknek, mit eszik, mikor és hogyan alszik. Tartsunk közös délutánokat, amikor megbarátkozhatunk egymással. Fokozatosan "adjuk át" a gyereket a pótmamának: először csak egy órára, majd fél napra hagyjuk nála. A jó kapcsolat fenntartására folyamatosan ügyelnünk kell. Mindketten anyák vagyunk, mégis más utat járunk: ebből ellentétek, féltékenység születhet. Gondoljunk arra, hogy az egész nap tréningruhában szaladgáló pótmamát bosszanthatja elegáns öltözékünk és az anyagi előnyök fitogtatása. Ugyanakkor ne féltékenykedjünk rá, amikor kisgyerekünk szemmel láthatóan szívébe fogadta őt. Örüljünk, hogy jól érzi magát egész nap, és nem a bölcsiben sírdogál. Gondot jelenthetnek eltérő szokásaink, nevelési elveink. Ezeket beszéljük meg; kis dolgokban rugalmasnak kell lennünk, vita esetén kérdezzük meg magunktól: hosszú távon mi a következménye ennek? Érdemes vitatkoznom? Mit nyer és mit veszít a gyerekem? Fontos dolgokban azonban nem engedhetünk. Nem hagyhatjuk, hogy a pótmama a gyerekkel egy helyiségben dohányozzon, egész nap tévézzen, vagy édességekkel etesse a kicsit, ha nyűgős.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék