Kisgyerek

Paraanya akcióban

Ne legyints, ha a család túlaggódónak tart, mert a gyereknek ártasz, ha burokban próbálod tartani. Tévhit, hogy minél inkább óvod a gyereket, annál könnyebb élete lesz.
2012. Február 01.

A gyerekre nézve súlyos következményei lehetnek annak, ha a szülők túlságosan meg akarják határozni az életét. “Fejlődése szempontjából nagyon fontos a saját tapasztalati tér, amelyben dönthet, hibázhat, és elviselheti a hibák következményeit. Nem az fog biztonságérzetet adni neki, ha nem találkozik problémával, fájdalommal, hanem az, ha megtapasztalhatja, hogy a problémát le tudja küzdeni, és a fájdalmat el tudja viselni.” Ha ettől megfosztod, határozatlan, bizonytalan felnőtt lesz a gyerekedből.

Önállótlan embert nevelsz

– Nagyon fontos, hogy a szülő elengedje, bátorítsa és sokat dicsérje a gyermekét, hiszen ő csak így hiszi el majd magáról, hogy képes a nehézségek leküzdésére – mondja dr. Battonyai Tünde pszichiáter, életvezetési tanácsadó. – Ha állandó külső kontroll alatt tartjuk, akadályozzuk a saját belső kontrollja kialakulását. Hosszú távon azt kockáztatjuk, hogy a gyereknek nem lesz önbizalma, szorongásunkat átveszi, megoldásokért, védelemért mindig hozzánk fordul. Bizonytalan, döntésképtelen felnőtt lesz.

Átveszi a szorongásod

A gyerekre nézve súlyos következményei lehetnek annak, ha a szülők túlságosan meg akarják határozni az életét (Fotó: Getty Images)

A Johns Hopkins Intézet Gyermekközpontjának kutatói 2009-es felmérésükben azt vizsgálták, vajon a szülők szorongása milyen mértékben befolyásolja gyermekeik életét. A Golda Ginsberg által vezetett munkacsoport kimutatta, hogy szorongó szülők gyermekeinél hétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki nyugtalansággal járó kórkép. Ha egy gyerek nevelői közül valaki szorong, akkor 65 százalék a kockázata annak, hogy a gyerek is hasonló tüneteket mutasson. A kutatók azt állítják, hogy a szorongás nem genetikailag öröklődik, legfeljebb egyfajta érzékenységet örökölhet a gyerek, amelyből kifejlődik a szorongás. Elsősorban a szülői magatartásminta lemásolása okozza a szorongásos tüneteket a gyerekeknél. Tehát ha neked sikerül oldódni, megtetted a legnagyobb lépést a gyerek egészséges fejlődése felé.

Növeled az asztma kialakulásának veszélyét

A szülők szorongása más ismert környezeti kockázati tényezőkkel kombinálódva növeli a gyerekeknél az asztma kockázatát. Szennyezett levegőjű környéken élő gyerekek közül azoknál fejlődött ki nagyobb számban asztma, akiknek a szülei szorongóbbak voltak – idézi amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja. A gyerekek képesek teljes mértékben átvenni a szülők aggodalmát, szorongását, és akár testi tünetekben is kifejeződhet a bennük keletkező feszültség.

Visszaveted a fejlődésben

Egy brit közvélemény-kutató cég ezer 7 és 16 év közötti gyereket kérdezett meg idén nyáron arról, milyen játékoktól óvták őket szüleik. A gyerekek felét nem engedték fára mászni, harmaduk nem fogócskázhatott, ötödüket a gesztenyeláncokkal való összecsapástól tiltották el (hagyományos brit játék), 17 százalék nem játszhatott üldözőset, 3 százalék szüleinél pedig már a bújócska is kiverte a biztosítékot.

A kutatást a Play England elnevezésű jótékonysági szervezet rendelte meg, amely az ifjúság egészséges fejlődését tartja szem előtt. Szerintük a szülőknek igenis engedniük kellene a rázósabb játékokat is, hogy megfelelően fejlődjenek a gyerekek képességei. Hiszen a mozgáskoordináció fejlődéséhez éppen az olyan játékok szükségesek, amelyeknél van némi sérülésveszély. Márpedig amelyik gyerek nem tud ügyesedni, hibáiból, sérüléseiből tanulni, annak komoly tanulási nehézségekkel is szembe kell néznie a későbbiekben, hiszen a mozgásfejlődés szoros kapcsolatban áll a szellemi fejlődéssel, a koncentrálóképesség kialakulásával is.

Kapcsolódó cikkeink: