Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pakolgatós játékok: ez a legjobb szórakozás!

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 26. | Frissítve: 2021. június 6.

Forrás: Kismama magazin

Életkori sajátosság a rakosgatás, ebből ered a kisgyerek számos önálló játéka. Megpakolja a dömpert építőkockákkal, szállítja, kiborítja, majd fordul is vissza a következő szállítmányért.

Mindent bele!

- Gyűjtsük vödörbe a kockákat, csigákat, tavalyi vadgesztenyéket, makkokat. Alig raktuk tele a homokozóvödröt, máris kiborítja a kisgyerek! Kezdődhet elölről az egész.
- Rakosgassunk átlátszó műanyag edénybe apró tárgyakat. Kisgyerekünk hosszasan elszórakozik azzal, hogy kezét is bedugja melléjük, és szemléli: kint van vagy bent?
- A különböző formák felismerése és a megfelelő formájú lyukba illesztése nem könnyű feladat! Otthon is készíthetünk ilyen játékot: vágjunk egy cipősdobozba akkora lyukat, mint a baba ökle, és adogassuk neki a kockákat. Bedobálja őket a lyukon, majd kiönti őket.

Egész nap rámol!

Egyéves kor körül a pakolászás a legkedvesebb játék. Adjunk elegendő rámolnivalót a keze ügyébe, hogy ne a könyvespolc legyen a mindennapos áldozat.
Kisebb és nagyobb kartondobozok autó, hajó, babakocsi gyanánt szolgálhatnak. A dobozt vonjuk be öntapadós tapétával, így tartósabb, keskenyebbik oldalán szúrjunk két lyukat, és fűzzünk át rajta régi övet vagy pántot, hogy húzni lehessen. Egy nagyobb ládában gyűjtsük a szállítanivalót: kiürült flakonokat, kisebb dobozokat, műanyag tégelyeket. A kisgyerek bepakolja, elhúzogatja a lakásban, majd visszarakosgatja.
Egy nagyobb átlátszó műanyag flakonba apróságokat (csiga, gomb, makk, kavics) potyogtathat bele, majd kiszórhatja őket. A kisgyerek nagyon szereti ezeket a pici tárgyakat, de csak akkor adjunk neki ilyesmit, ha mellette ülünk, és figyelünk, nehogy bekapja valamelyiket.
A babákat és plüssállatokat a babakocsiba, kiságyba, babafotelba ülteti, majd máris kiveszi, máshova rakja. Kisebb és nagyobb dobozok, különböző méretű babák és állatok testre szabott kihívást jelentenek a kis rendezkedőnek. Mit hova? Mi hol fér el?
A kockák, teherautók, munkagépek, homok, kavics, kisebb kövek rengeteg játéklehetőséget kínálnak a szállításra, rakodásra. Azonban azt tartsuk észben, hogy most még nem az eredmény ösztönzi a kisgyereket (például nem kész várat, alagutat akar létrehozni), ne is késztessük őt idő előtt erre.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék