Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Összefügg a táplálkozás és az ADHD?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. november 29.

Forrás: MedicalOnline

A felnőttkori ADHD az emberek 3-5 százalékát érinti, most tizennyolc európai betegellátó intézmény azt vizsgálja, hogy a táplálkozás és az életmód hogyan befolyásolja a mentális állapotot.

Összefügg a táplálkozás és az ADHD?
A felnőttkori ADHD egyre nagyobb figyelmet kap, noha csak a 2000-es évek elején vált elfogadottá Európában a létezése. Az ADHD-t gyermekkori idegfejlődési zavar okozza, de sok esetben felnőttkorban is megmarad. Nemrégiben új irányelveket fogalmaztak meg a felnőttkori ADHD diagnózisával és kezelésével kapcsolatban - idézi dr. Bitter Istvánt, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi tanárát a medicalonline.hu.
Horizont 2020 (H2020) néven az unió támogatásával több projekt is indult amelyek azt próbálják feltérképezni, hogyan alakul ki a betegség, milyen kezelési lehetőségek vannak, de nem csak az ADHD-ra irányulnak a kutatások, hanem mentális betegségek kísérő tüneteiként jelentkező tulajdonságokat is, mint pl. az impulzivitás.
A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján 2019-től olyan, jelenleg is forgalomban lévő táplálékkiegészítők hatásait kutatják majd, amelyek feltételezhetően hatással vannak a mentális állapotra is - számolt be Bitter István. Az új kutatási eredmények alapján ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a táplálkozás és a bélflóra befolyásolja az agyműködést. Ez pedig jelentős változásokat hozhat a mentális betegségek kezelésében.
A klinika kutatásai a genetikai hátteret és az agyműködést is vizsgálják. A betegség átfogó klinikai képét is kutatják, azaz, hogy milyen tényezők járulnak hozzá a kialakulásához.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék