Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Orrvérzés

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11. | Frissítve: 2015. december 31.

Forrás: Kismama magazin

Gyerekkorban gyakori jelenség, és az esetek legnagyobb részében sem magas vérnyomással, sem vérképzőszervi betegséggel nincs összefüggésben, noha sokan ettől tartanak.

Az orrsövény nyálkahártyáján lévő értágulat okozza, amely főleg náthás időszakokban sérülékennyé, vérzékennyé válik. Nem szükséges hátrahajtani a gyerek fejét, és lefektetni sem kell. Ülő helyzetben szorítsuk az azonos oldali orrcimpát az orrsövényhez öt-tíz percig, amíg eláll a vérzés. Ha többször is előfordul, kenjünk naponta kétszer hámosodást elősegítő kenőcsöt az orrlyukakba, amikor épp nincs vérzés. Így legtöbbször begyógyul a vérzékeny terület. Nagyon makacs esetben forduljunk fül-orr-gégészhez.

Hogyan állítsuk el az orrvérzést?

Hogyan állítsuk?

Ijesztő látvány, de szerencsére ártalmatlan jelenség. A gyerek kifújja az orrát, tüsszent, s máris elered az orra vére. Felsőlégúti fertőzések idején ugyanis jóval érzékenyebb, duzzadtabb a nyálkahártya, s egy-egy erőteljes trombitálás vagy porszívós szívás hajszálérsérüléssel járhat. Orrvérzést okozhat a különösen száraz levegő is, például télen, fűtési szezonban. Ne javasoljuk a gyereknek, hogy hajtsa hátra a fejét! Így sem áll el hamarabb a vérzés, ráadásul a gyomrába csorgó patakocska hányingert okozhat.

Helyesebb, ha az orrlyukat fogjuk be, s finoman odaszorítjuk az orrsövényhez. Nem kell lefeküdni, várjunk nyugodtan néhány percet. Ha gyakrabban ismétlődik a vérzés, kenjük be óvatosan az orrjáratot Neogranormon kenőccsel, ez segíti a hámosodási folyamatot. Ha hetente többször elered a gyerek orra vére, vigyük fül-orr-gégészhez, aki speciális eljárással kezeli a nyálkahártya felületét.

(Szaktanácsadó: Dr. Korausz Etelka gyermekgyógyász)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék