Kisgyerek

Orrszívós praktikák: így lesz kevesebb a macera

Orrot szívni minden szülőnek meg kell tanulnia, az apró praktikák viszont, amiket az évek alatt szedünk magunkra, sok nyűgtől kímélhetnek meg minket és gyermekeinket. Igyekeztünk az anyatársak által beváltnak minősített tippeket csokorba szedni.
2018. Január 08.
Az elektromos orrszívónak is megvan a maga előnye

Ha nem szeretnéd, hogy a nemes matéria az orrszívós tartályból esetleg egy óvatlan pillanatban átcsusszanjon a porszívó gégecsövébe, majd tova, tegyél az orrszívó és a gégecső közé egy kiszárított popsitörlőt. Ez elég erős ahhoz, hogy a nagy szívóerő ne szakítsa el, viszont az eltévedt orrváladéknak útját állja, amit a művelet befejezése után egyszerűen ki tudsz dobni.

Porszívó vásárláskor figyelj arra,hogy a porszívó csöve kör keresztmetszetű legyen, hogy orrszívásra is alkalmas legyen. Máskülönben bosszúsan fogod nyugtázni, hogy kisgyermekes háztartásotokban nagyot bakiztatok.

Ha több gyermek náthás egyszerre otthon, érdemes legalább két szettet tartani orrszívóból, és megjelölni, melyik kié.

Porszívós orrszívóból is több van a piacon: a leginkább szülőbarát és kórokozóellenes az, amit az utolsó darabjáig szét tudsz szedni, minden illesztések egyenként ki tudsz mosni, fertőtleníteni, akár speciális kefe nélkül is.

Ha gyermeked nagyon fél az orrszívástól, mókázzatok: mutasd meg magadon, hogy nem fáj, te is sírás nélkül bírod. Szívjátok a plüssök orrát, orvosos szerepjátékkal enyhítsd rossz érzését. Add a kezébe, hadd próbálja magának is szívni!

Társasházban nem biztos, hogy hajnali kettőkor díjazzák a porszívókapcsolást. Ugyan drágább, de létezik elektromos orrszívó is orrszívásra (elemes, elektromos), kedves motorrésszel, ami a szomszédokat sem költi fel, s talán a szipogó kicsi is jobban visszaaltatható használata után. Nem mellesleg, ha utaztok, kimozdultok, akkor mobilis a szerkezet, vihetitek bárhová magatokkal. Sok orrszívó zenélni is tud, ami szintén segíthet a gyereknek az ellazulásban, segít elterelni a figyelmét.

Ha már kimozdulás: a legtöbb szálláson, sőt szállodában is kérhetsz porszívót, ha úgy alakul, csak mindig legyen nálad az orrszívós szett. A legtöbb helyen találkoztak már náthás gyerekkel utazó szülővel, nem fognak megrökönyödni.

Ha nincs áram, vagy nincs lehetőség porszívót elővenni, szájjal is ki tudod szívni egy-egy alkalommal az orrszi-porszi segítségével. Nem feltétlenül rendeltetésszerű, és nem is olyan hatékony, de működik. Nyugi, nem megy a szádba, de jó, ha készülsz tüdővel.

Nagyon ellenkezik a gyerek? Orrot szívni viszont muszáj! Ha minden kötél szakad, térdelj vagy terpeszben ülj a földre, gyermek (karjai) a combjaid alatt, pikkpakk kiszívod, puszi, ölelés, mehet tovább a játék.

Sűrű orrváladék esetén: előbb lazítsd fel sós spray-vel, utána szívd! A klasszikus orrszívás után vesd be az orrmosást mindkét orrlyuknál, egymás után: tengervizes/izotóniás spray-vel vagy fecskendővel spricceld az egyik orrlyukba a folyadékot, miközben a másikon szívod. Hihetetlen mennyiségű anyagot ki tud még hozni, még egy tisztának gondolt orrocskából is!

Macerás, tudjuk, de az orrszívó alkatrészeit minden használat után fertőtlenítsd!

A helyes orrszívás lényege: a folyamat közben az orrszívót finoman mozgasd az orrban, hogy minden irányból eltávolítsd a váladékot!

Orrszívás után jöhet a nyálkahártyát lohasztó orrspray, ami segíti az orr átlélegzését. Sokszor ugyanis nem is a váladék miatt dugul az orrocska, hanem azért, mert a megduzzadt nyálkahártya összefekszik és elzárja a levegő útját.

Te kiegészítenéd a sort? Írd meg!

További cikkek az orrszívásról: