Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Olyan vagyok, mint az anyám?

Szerző: Sződy Judit

2011. augusztus 1. | Frissítve: 2017. április 5.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu

Bizonyára mindannyian emlékszünk anyukánk régi mondásaira: "Várj csak, majd meglátod!", "Azért, mert én azt mondtam!". Tízből nyolc brit anyuka használja saját gyermekeinél is azokat a fordulatokat, melyeket ő hallott szüleitől.

Olyan vagyok, mint az anyám?

A brit BabyWebsite felmérése szerint a legnépszerűbb szófordulatok az "És ha valaki kútba ugrana, te is utána ugranál?", és a "Szerinted én a rabszolgád vagyok?".
-A legviccesebb ebben az egészben az, hogy sokan már gyerekkorukban elhatározzák, hogy nem lesznek olyanok, mint saját édesanyjuk - nyilatkozta Kathryn Crawford, a BabyWebsite munkatársa. - Az igazság azonban az, hogy akaratlanul is azokat az intelmeket és szidásokat használjunk saját gyerekeinknél, amelyeket szüleinktől hallottunk.
A 3000 megkérdezett anyuka 60 százaléka saját bevallása szerint azért használja édesanyja szavait, mert azok már egyszer beváltak, a maradék 40 százalék azonban annak ellenére használja a jól bejáratott szövegeket, hogy nem is tudja pontosan, mit is jelentenek.
A megkérdezett édesanyák szüleinek kétharmada rendkívül mulatságosnak találta, hogy mondásaik tovább élnek a gyerekeik szavaiban.
Babaszoba: Sokan elhatározzuk már gyerekkorunkban, vagy talán kamaszként, hogy mi ilyet aztán soha nem mondunk a gyerekünknek! Így soha nem bánunk vele! Ilyet soha nem teszünk! Ezek a fogadalmak néha könnyen betarthatók, de van, amikor bajt okoznak. Előfordul ugyanis, hogy képtelenek vagyunk megvalósítani, ezért aztán gyötör a bűntudat.
De van ellenkező eset is. Aki sokat hallotta a szüleitől kiskorában, hogy azért kell valamit megcsinálnia, mert "én azt akarom", vagy egyszerűen "csak!", annak nehéz ezek után megtalálni a középutat. Sokszor előfordul, hogy az "ilyet én nem teszek" úgy sikerül, hogy egyszerű, a gyerek fejlettségének megfelelő magyarázat helyett a szülő hosszú tájékoztatásba, fejtegetésbe, alkudozásba fog, amikor például pusztán arról lenne szó, hogy esőben szandál helyett gumicsizmát kell venni.
A gyerek ilyenkor érzi a szülő bizonytalanságát, ezért könnyen kezelhetetlen lesz, mivel keresi a kapaszkodót: most akkor mi van? Szabad vagy nem szabad? Nemritkán ez az oka annak, hogy a szülő úgy érzi, a gyerek kicsúszott a kezéből. Nevelési tanácsadóval tartott konzultáció során fény derülhet a helyzet hátterére, és könnyen sikerül ráakadni a megoldás kulcsára is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék