Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Olvassunk az arckifejezéséből!

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 27. | Frissítve: 2019. március 22.

Forrás: Kismama magazin

Még a legbeszédesebb kisgyermeknek is nehézséget okoz néha, hogy szavakba öntse gondolatait. Néha igencsak ellentmondásos érzések dúlnak benne, hiszen képességei és vágyai még nem mindig arányosak egymással.

A dühnek egyértelmű jelei lehetnek

  • Ha örül, elsimulnak az arcvonások, ernyedtek, lágy tónusúak. A mosoly a bizakodást, nyitottságot fejezi ki. Már az első hónapokban megfigyelhető.
  • Ha fél, egész testében megfeszülnek az izmok, a bőr hőmérséklete csökken, hideg verejtékcseppek önthetik el a testét. Tekintete tágra nyílik, majd igyekszik minél kisebbre összehúzni magát. Különösen fiúknál gyakori, hogy félelmüket palástolni próbálják, ezért csak összeszorult öklük, szájuk sarkának lefelé biggyedése árulkodik az odabent dúló rémületről. Hirtelen zaj, váratlanul előugró kutya már a második életévben erős testi tüneteket okoz.
  • Düh hatására kipirul a bőr, a test izzad, fokozott mozgékonyság jelentkezik, a légzés kapkodóvá válik, elfúlhat.
  • A bánat a legerőteljesebb és legnehezebben elviselhető érzelem, kisgyerekeknél tulajdonképpen rendkívül ritkán, inkább csak kivételes helyzetekben tapasztalható, például hosszú kórházi ápolásnál, amit szülei nélkül kell átvészelnie. A kicsi mozdulatlanul ül vagy fekszik, tekintete a semmibe réved. Nincs kedve játszani, érdeklődése csökken, a hozzá lépő felnőttől egész testével elfordul. Ha így viselkedik, feltétlenül segítségre szorul!
  • Próbáljuk ki, gyermekünk vajon felismeri-e a rajzról vagy fényképről a legegyszerűbb gesztusok, alapvető arckifejezések jelentését! Nem is olyan egyszerű ez a feladat, mint gondolnánk... Élőben lényegesen könnyebb az ilyesmi.
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék