Kisgyerek

Októbertől igényelhető a zöld-CSOK, ezek a részletek

Október 4-től érhető el a 0%-os zöld-CSOK hitel, aminek részletei a hétvégén jelentek meg a Magyar Közlönyben.
2021. Szeptember 28.
Októbertől igényelhető a zöld-CSOK, ezek a részletek (Fotó: Getty Images)

A zöld-CSOK konstrukció lényegét a portfolio.hu foglalta össze.

A hitelintézetek az MNB által október 4-étől elindítandó Zöld Otthon Program keretében (vagyis jegybanki refinanszírozással) kínálják a zöld-CSOK kölcsönt. A Zöld Otthon Program legfeljebb 2,5%-os kamatozású hiteléhez az állam kamattámogatást nyújt, így a feltételek teljesítése esetén a hitel fix 0%-os kamatozású az első 25 évben.

A Zöld Otthon Program feltételeinek megfelelően a kölcsönt a legalább BB energetikai besorolású és legfeljebb 90 kWh/m2/év összesített energiaigényű új építésű lakás vásárlására vagy építésére lehet felhasználni.

A 0%-os kamatot a kétgyermekesek vagy a házaspárként két gyermeket vállalók 10 millió forintig, míg a legalább háromgyermekes vagy házaspárként ennyi gyermeket vállalók 15 millió forintig vehetik igénybe, az efeletti rész pedig a Zöld Otthon Program keretében összesen maximum 70 millió forintig, maximum 2,5%-os kamatozással igényelhető.

A zöld-CSOK kölcsön felvételének feltétele a vissza nem térítendő CSOK támogatás igénybevétele – ennek az összege új lakásra kétgyermekesek esetében 2,6 millió forint, míg három gyermek esetében 10 millió forint.

A zöld-CSOK-ot nem lehet igényelni felújításra, korszerűsítésre. Az ezzel a hitellel szerzett ingatlan 10 éven belül nem idegeníthető el.

Kétgyerekesek esetében legalább 180 napos, míg három gyermek esetében legalább 2 éves tb-jogviszony igazolására van szükség, legalább a pár egyikének részéről.

Amennyiben a feltételeket menet közben nem teljesítik, az szankcióval jár: a CSOK feltételeinek nem teljesítése esetén 2,5%-ra, a Zöld Otthon Program feltételeinek nem teljesítése esetén 3%-ra, míg a kettő együttes nem teljesítése esetén a hitel kamatát kedvezmény nélküli lakáshitel-kamatra kell átszámítani.

Forrás: Portfolio.hu