Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ökoanyu a piacon

Szerző: Babaszoba.hu

2014. január 8.

Forrás: babaszoba.hu

Minden anya szeretné a legegészségesebb, legfinomabb hozzávalókból elkészíteni családja, csemetéje ebédjét. Általános vélekedés, hogy ha őstermelőtől vásárolunk, akkor biztosan jól járunk, és a lelkiismeretünk is tiszta marad.

Nagy Réka Ökoanyu című könyvében ezt a témát is körüljárta. Olvassuk el a könyv idevágó részletét!

"Honnan tudhatjuk, hogy valóban őstermelőtől vásárolunk?

Legyünk őszinték, szerintem sehonnan. A piacokon érvényes őstermelői igazolvány birtokában lehet külön erre a célra kijelölt standot bérelni, illetve árusítani, amelyet a piacfelügyelő ellenőriz. A piacfelügyelő ellenőrzését az adott piac vezetősége végzi. Tehát lehet, hogy az igazolvány szerint az eladónak valóban van kertje, amit megművel és lehet, hogy a paprika, a paradicsom onnan való, de cseresznye fája nincs, úgy hogy a mosolygós kis piros bogyók lehet, hogy viszonylag sokat utaztak, eredetük kétes.

Ha azonban az idénynek megfelelő zöldség, gyümölcs van a standján(persze, ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy legalább nagyságrendileg tisztában legyünk azzal, melyik évszakban mi terem(-erről is találunk a könyvben táblázatot-a szerk.)), akkor valószínűleg őstermelővel van dolgunk.Miután nem utazhatunk el minden egyes képzeletbeli faluba, hogy ellenőrizzük a paradicsom hitelességét, egy ponton túl csak a bizalom marad. Ha minősített bio kertészetből vásárolunk "szatyor-megoldással", akkor elméletileg nem merülhet fel ilyen probléma, a piacokon viszont érdemes figyelnünk.

Miből javasolt mindenképp biót venni?

Az alábbi termékekből érdemes, mivel a nem bio termények rendszeresen vegyszer maradékokat tartalmazhatnak:

- bogyós gyümölcsök - eper - citrusfélék - szőlő - alma - barack Hasonlóan az összes üveg házi termék:

- uborka - paprika - zöldsaláta - paradicsom"

Ha felkeltette érdeklődését ez a kis ízelítő, és tovább olvasna, vegye meg Nagy Réka Ökoanyu című könyvét, melyet egy korábbi cikkünkben is ajánlottunk.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék