Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ő is így nőtt fel...Vigyázat! A bántalmazás öröklődik!

Szerző: Sződy Judit

2012. szeptember 13. | Frissítve: 2015. november 9.

Forrás: babaszoba.hu

A családon belüli erőszak nem csak ott és akkor fáj. Generációkon át kísér minket. Csak akkor tűnik el, ha tudatosítjuk a bántalmazottban, hogy nem kötelessége elszenvedni.

"Az iskolában minden évben sorrendet állított fel a tanár. Én a harmincöt gyerekből rendszerint a hetedik helyre kerültem. Az éves értékelésnél már előre tudtam, ki az a hat gyerek, akit nem tudtam megelőzni. Azt is tudtam, miért. Bár matekból én voltam a legjobb az osztályban, a biológiát és a rajzot szívből utáltam, és ezeket a tárgyakat el is hanyagoltam, ezért az összesítésben mindig csak a hetedik helyre kerültem. Amikor hazamentem, apám mindig elvert, mert neki csak az első három hely volt elfogadható. Aki az utolsó helyen végzett az osztályban, sötétedésig haza sem mert menni.

Ez Európában elképzelhetetlen, törvény tiltja a verést. Algériában azonban a szülőknek és az iskolában a tanároknak joguk és lehetőségük van a komoly testi fenyítésre, amit előszeretettel alkalmaznak is, és elsődleges nevelési eszköznek tekintenek.

Én is verések záporában nőttem fel, de ma már örülök ennek, mert ennek köszönhetően lelkileg és fizikailag megedződtem, és az átlagnál erősebbnek érzem magam.

Gyerekkoromban be nem állt a szám. Nem voltam rossz gyerek, igazán nagy balhékban sosem voltam benne, de egyfolytában beszéltem, ha kellett, ha nem. Középiskolában van egy felelős, egy gyerek az osztályban, akinek az a feladata, hogy felírja egy listára azok nevét, akik beszélgetéssel zavarják az órát. Az én nevem mindig szerepelt a listán. A büntetés pedig sosem maradt el. Kötéllel kaptuk a verést a tanártól addig, amíg csorogni kezdett a vér. Ez a középiskola hat éve alatt napi gyakorlat volt. Nálunk azonban ez teljesen normális és megszokott, hiszen a szüleim és a nagyszüleim is ugyanígy nőttek fel, ezért senkinek nem jut eszébe ezt megkérdőjelezni.

Volt otthon egy időszak, amikor apám állandóan, mindenért vert. Még a piacra is elment, hogy "kobokót" vegyen, ez egy különleges vessző, amit kifejezetten a veréshez árulnak. Minden alkalommal, amikor a számítógépen játszottunk, elkapott minket, és nagyon eltángált. Másutt azt mondanák, ha egy apa, aki annyit ver egy gyereket, biztos nem szereti csemetéjét, és ennyi verés után minden gyerek megutálná az apját. Nálunk ez a kultúra része, annyira természetes, hogy nem zavar senkit, és apámat tisztelem, szeretem, nagyon fontos nekem.

A büntetés előnyét abban látom, hogy nálunk nem elkényeztetettek vagy szemtelenek a gyerekek, nincs visszabeszélés. Ha az apa csak elkezd egy mondatot, ami úgy kezdődik, hogy "Hagyd abba...", nem is kell folytatnia, mert azonnal leáll a gyerek, tudja, mi következik ellenkező esetben. Európában ezt nem tapasztalom."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék