Kisgyerek

Nyári szünet: nem elég a gyereknek 1 hét otthonlét

Tíz hét gyermekfelügyeletet a legtöbb családnak nehéz megoldani, ez tény. Mégis, a bölcsődei, óvodai, iskolai hosszú nyári szünet a gyermeknek létszükséglet. Mennyi idő, mire vakáció üzemmódra kapcsol a gyerek és mi a haszna?
2019. Július 29.
Nyári szünet: nem elég a gyereknek 1 hét otthonlét

Ezek az élményteli hetek töltik fel őt az előtte álló nevelési évre, tanévre. És korántsem szükséges minden percet programmal megtölteni – legalább ugyanennyire fontos a szabad játék, hogy a gyermek otthon lehessen és azt csináljon, amihez kedve van.

Az átállás is időbe telik

A kisgyermekek jól bejáratott napi rutin szerint élik a hétköznapokat: korán kelnek, óvodába, iskolába mennek, egész nap odafigyelnek. Gondolhatják azt a szülők, hogy gyerekeik az óvodában például csak játszanak egész nap, mégis, ez így nem teljesen igaz. Az óvoda számukra nem kikapcsolódás. “Hiszen ott időre van a tízórai, az ebéd, időre kell aludni menni. Mindennek van egy rendje, amihez a kisgyermeknek alkalmazkodnia kell. A nyári szünet ebben lesz más: a gyermek átállhat a saját bioritmusa szerinti napirendre” – magyarázza Bojti Andrea gyermekpszichológus.

Ez az átállás is időt igényel azonban. A szakember szerint hozzávetőlegesen egy hétre van szüksége a kisgyermeknek ahhoz, hogy vakációs üzemmódra kapcsoljon. Emiatt, ha csak 1-1 hétre maradhat otthon, a szünidei napi ritmust nem fogja tudni alkalmazni – mire megszokná azt és teljesen kikapcsolna, megy vissza az óvodába. Márpedig a hosszú szünetnek az lenne a célja, hogy legyen pár olyan hét, amikor a gyermek addig alhat, amíg azt az ő szervezet igényli, akkor kelhet fel, amikor neki jól esik és – észszerű keretek közt persze – azt játszhat, arra mehet, amit/amerre szeretne.

Ne szervezzünk folyton programokat

“A gyermeknek arra is szüksége van, hogy otthon legyen” – hangsúlyozza Bojti Andrea. Nagyszerű persze az is, ha van lehetőség a gyermeket az érdeklődésének megfelelő táborba vinni, számára izgalmas programokat szervezni. Ezt a gyermekpszichológus sem vitatja. Arra hívja csak fel a szülők figyelmét, hogy túlzásokba ne essenek. “A gyermek minden percét nem kell kitölteni programmal. Engedjük meg neki, hogy azt játsszon otthon, amit szeretne. Azzal töltse a szabadidőt, amihez kedve van” – javasolja a szülőtársaknak az egyszerűbb gyermekkor elvét követni Bojti Andrea. Természetesen az otthonlét is lehet, sőt legyen is változatos. Csak ügyeljünk arra, hogy biztosítsunk olyan időszakokat a gyermekünknek, amikor szabadon döntheti el, mit szeretne játszani, felfedezni, megismerni.

Idén nem tudunk otthon maradni velük? Ne essünk kétségbe!

Adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja megoldani a szülő, hogy sok héten keresztül otthon lehessen a gyermek. Fontos, hogy ne essünk kétségbe emiatt. Önmagában az, hogy van olyan nyara a gyereknek, amikor nem vakációzik 6-8-10 héten keresztül, hanem intézménybe jár továbbra is, nem ördögtől való.

“Valószínűleg nem fogja rossz gyerekkori emlékként elraktározni ezt a nyarat a csemeténk, ha a többi nyáron sikerül(t) hosszabb szünetet biztosítanunk neki” – mondja a gyermekpszichológus. Hozzáteszi, hogy más eset azonban az, amikor a szülő tudatosan, sorozatosan bízza másokra a gyermeket, így a kicsi nem tölt időt a szüleivel. Még a hosszú nyári szünetben sem. “Ez a hozzáállás, ha a szülőnek van választása, mindenképpen kerülendő, hiszen a gyermeknek szüksége van a szüleivel töltött minőségi időre” – hangsúlyozza Bojti Andrea.

Kapcsolódó cikkeink: