Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nyaralás a nagyival

Szerző: Sződy Judit

2012. július 16. | Frissítve: 2017. július 27.

Forrás: babaszoba.hu

Nagyiék nyaralni viszik a gyereket. Nem mindig egyszerű döntés persze, hogy elengedd a kicsit, és az sem, hogy hova menjenek.

Remek lehetőség, ha nagyi és nagyapa nyaralni viszi a gyerekeket. Nem mindig egyszerű döntés persze, hogy elengedd a kicsiket, és az sem, hogy hova menjenek.
Van olyan gyerek, aki már kétéves kora körül kész arra, hogy néhány napot a szeretett nagyszülőknél töltsön, van, aki később érik meg rá, de általában nagyóvodás korban jön el ez az idő. A döntés mindig a szülők kezében van. Egyáltalán nem elég, ha nagyi úgy érzi, ő már megbirkózna a feladattal. Ha anya és apa nem tartja még érettnek a picit, ez elég indok, hogy elhalasszák a nagyis nyaralást.
Általában könnyebb a helyzet, ha a nagyszülőkkel közel napi kapcsolatban van a gyerek, így biztonságban érzi magát velük, és mindenki tudja, mire számíthat. Az is segít, ha testvérek együtt mennek, így a kicsi számára otthonos, hogy a nagy mindig a közelben van. És persze a nagyiék már biztosan gyakorlottak a második unokánál.

Készítsd elő a terepet!

1. Keressetek olyan szálláshelyet, ahol a picik és a nagyszülők is biztosan jól érzik majd magukat. Fontos a biztonság is, és az, hogy a gyerekek számára fontos kellékek elérhetők legyenek. Sok helyen biztosítanak etetőszéket, kiságyat, játszósarkot az étkezőben és gyerekmenüt.
2. Csomagolásnál készíts beltéri játékokat is a bőröndbe, lehet, hogy esni is fog. A kirakó, a memória, az öltöztetőbaba, az összerakható autópálya, a legókészlet biztosan jól jön majd - persze, ha a nagyiék is tudják, hogy kell használni ezeket.

A kedvenc mesekönyv se maradjon otthon

3. A csomagot nézzétek át a nagyival is, hogy tudja, mit mire szánsz! Harminc éve még a pelenka sem így záródott! Semmiképp ne pakolj olyan ruhát, amit a gyerek (vagy éppen a nagyi) nehezen kezel. A szobatisztaságot éppen elsajátító gyerkőcnek ne pakolj kertésznadrágot, hálózsákot vagy egybeszabott pizsamát. Viszont legyen elegendő pótbugyi!
4. Ha krónikus betegséggel küzd a pici, mindenképpen vegyétek át a vészforgatókönyvet, még akkor is, ha tünetmentes. Legyen a csomagban az általános útipatikán kívül a szokásos gyógyszerkészlete (ekcémakenőcs, hörgőtágító...). Még otthon nézzetek utána, hol a legközelebbi gyermekorvos, illetve kórház.
5. Ha nyaralás előtt lenne időszerű valamelyik kötelező oltás, kérd meg a háziorvosotokat, hogy halasszátok el. Ne a nagyszülők küzdjenek a mellékhatásokkal idegen földön.
6. A nem létfontosságú kérdések megoldását bízd a nagyszülőkre. Te is felnőttél mellettük!
7. A létfontosságú dolgokat a nagyi bízza csak rád. Ne a nyaralás alatt próbálja a gyereket leszoktatni a cumiról, vagy éppen megtanítani vécébe pisilni. Épp elég újdonsággal kell megbirkózni mindenkinek.
8. Ha már útra keltek, ne hívogasd őket óránként. Ez most az ő nyaralásuk, nagyi és nagyapa pedig felnőtt. A kisebb problémákat megoldják, a nagyoknál úgyis keresni fognak.
A nyaralás akkor jó, ha minden résztvevő élvezi, és lehetőleg kevés a feszültség, a váratlan fordulat. Olyan úti célt kell keresni tehát, amely biztonságos és egyben szórakoztató. Természetesen a gyerek(ek) életkora és a nagyszülők terhelhetősége, temperamentuma is fontos szempont.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék