Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nyájimmunitás - mit jelent ez?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 27. | Frissítve: 2018. február 27.

Forrás: babaszoba.hu

Oltással nem csak magunkat, hanem a tágabb környezetünket is megvédjük a betegségektől, sőt a járványok kialakulásától is.

Nyájimmunitás - mit jelent ez?

Az oltással nem csupán magunkat vagy gyermekünket védjük meg attól, hogy az adott betegséget megkapja, hanem áttételesen az egész közösségre, társdalomra is hatással van az, hogy a csoport mekkora hányada beoltott. Azaz valaki nem csupán a szó szoros értelmében lehet védett (tehát immunológiai értelemben) az oltás által, hanem a közösség által is védelemben részesülhet, noha ő maga nem kapta meg a védőoltást. Méghozzá azért lesz védett, mert nincs kitől megkapnia a betegséget. Tehát azok, akik részesültek védőoltásban nemcsak önmagukat védik, hanem ez a védelem kiterjed a többiekre is. Ezt nevezzük nyájimmunitásnak.
Ennek persze az a feltétele, hogy a közösség elég nagy hányada beoltott legyen, így gyakorlatilag nem lesz kitől megkapniuk a betegséget azoknak sem, akik nem kaptak védőoltást (aminek ugye nem csupán az oltásellenesség lehet az oka, hiszen vannak olyan legyengült immunrendszerűek, akik nem kaphatnak oltást).
A nyájimmunitás jelensége komoly szerepet játszik a járványok kialakulásának megakadályozásában. Ha túl sokan maradnak ki az adott közösségben az oltásból, és kritikus szint alá csökken az oltottak aránya, akkor persze ez a hatás megszűnik.
A kanyaró esetében minimum 95 százalék, a mumpsznál pedig 86 százalék oltottsági szint szükséges az oltatlanok védelméhez - olvashatjuk az ÁNTSZ honlapján. A nyájimmunitás jelenségének figyelmen kívül hagyását szokás az oltásellenesek szemére vetni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék