Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nyájimmunitás - mit jelent ez?

2017. január 27. | Frissítve: 2018. február 27.

Forrás: babaszoba.hu

Oltással nem csak magunkat, hanem a tágabb környezetünket is megvédjük a betegségektől, sőt a járványok kialakulásától is.

Nyájimmunitás - mit jelent ez?

Az oltással nem csupán magunkat vagy gyermekünket védjük meg attól, hogy az adott betegséget megkapja, hanem áttételesen az egész közösségre, társdalomra is hatással van az, hogy a csoport mekkora hányada beoltott. Azaz valaki nem csupán a szó szoros értelmében lehet védett (tehát immunológiai értelemben) az oltás által, hanem a közösség által is védelemben részesülhet, noha ő maga nem kapta meg a védőoltást. Méghozzá azért lesz védett, mert nincs kitől megkapnia a betegséget. Tehát azok, akik részesültek védőoltásban nemcsak önmagukat védik, hanem ez a védelem kiterjed a többiekre is. Ezt nevezzük nyájimmunitásnak.
Ennek persze az a feltétele, hogy a közösség elég nagy hányada beoltott legyen, így gyakorlatilag nem lesz kitől megkapniuk a betegséget azoknak sem, akik nem kaptak védőoltást (aminek ugye nem csupán az oltásellenesség lehet az oka, hiszen vannak olyan legyengült immunrendszerűek, akik nem kaphatnak oltást).
A nyájimmunitás jelensége komoly szerepet játszik a járványok kialakulásának megakadályozásában. Ha túl sokan maradnak ki az adott közösségben az oltásból, és kritikus szint alá csökken az oltottak aránya, akkor persze ez a hatás megszűnik.
A kanyaró esetében minimum 95 százalék, a mumpsznál pedig 86 százalék oltottsági szint szükséges az oltatlanok védelméhez - olvashatjuk az ÁNTSZ honlapján. A nyájimmunitás jelenségének figyelmen kívül hagyását szokás az oltásellenesek szemére vetni.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék