Kisgyerek

Nőtt a dolgozó kisgyermekes anyák száma

A KSH tanulmánya szerint az elmúlt évben növekedett a kisgyermeket nevelő nők foglalkoztatása, ahogy a bölcsődei, családi napköziben való részvétele is a gyerekeknek.
2018. Január 10.
Nőtt a dolgozó kisgyermekes anyák száma

Hét év alatt 60 százalékról 70 százalékra emelkedett a kisgyermeket nevelő nők foglalkoztatási rátája. Ez egy fontos cél volt, mert a munkaerőpiacon komoly elmaradásban álltunk ezen a területen a nemzetközi tendenciákat nézve – írja a portfolio.hu.

A kisgyermekek nappali ellátása szoros kapcsolatban áll a foglalkoztatottsággal, a KSH szerint a bölcsődei és családi napközis férőhely emelkedés elősegítette a nők foglalkoztatásának emelkedését.

Ahogy szerepet játszott benne a GYED Extra bevezetése is, ami azoknak az anyáknak jár, akik dolgozni szeretnének a szülést követően, a munkabér mellett jogosultak maradnak a GYED Extrára is.

Nőtt a dolgozó kisgyermekes anyák száma

Területi egyenlőtlenségek továbbra is tapasztalhatók, de összességében elmondható, hogy 2010 óta fokozatosan csökkent, majd stagnált a 3 éven aluli gyermekek esetében azok száma, akiknél nem volt hozzáférhető a napközbeni ellátás a lakóhelyén, azaz nem volt elég bölcsődei vagy családi napközi hely. 2017-ben kedvezőtlenül alakult ez a tendencia: 25% fölé nőtt az érintettek aránya. 2017-ben ugyanis 2610 olyan településről tudunk, ahol több mint 70 ezer gyermek számára nem volt napközbeni ellátást biztosító intézmény.

Ugyanakkor az is elmondható, hogy az új intézmények létesítése, a bölcsődék férőhelybővítési, illetve a családi napközik pályázati lehetőségei jelentősen megnövelték a rendelkezésre álló kapacitást.

Nőtt a dolgozó kisgyermekes anyák száma

A KSH arra mutat rá, hogy a tavaly életbe lépett a gyermekvédelmi törvény módosításának hatására átalakult a kisgyermekek napközbeni ellátása: a 3 éven aluli gyermekek esetében bölcsődei ellátást kell megvalósítani, amelyekhez rugalmasabb ellátási formákat alakítottak ki. Az ellátás a szülő munkahelyi adottságaihoz igazodik, így lehetnek bölcsődék, munkahelyi bölcsődék, családi bölcsődék vagy mini bölcsődék is. Szintén 2017-től kötelező az önkormányzatoknak minden olyan településen bölcsődét szervezni, ahol 40-nél több 3 éven aluli gyermek van, vagy minimum 5 gyermek családja igényli azt.

Ha javul a gyermekek napközbeni ellátásnak biztosítása, akkor további növekedés várható a kisgyermekes anyák foglalkoztatottságában is.

Kapcsolódó cikkeink munka és család témában:

Forrás: Portfolio.hu