Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nincs több gyermekintenzív ágy Budapesten

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 20.

Forrás: babaszoba.hu

Megteltek a fővárosi gyermekintenzív ágyak, ezért a tisztifőorvos előre láthatóan a hét közepéig nem engedélyezi, hogy máshol ellátható intenzíves beteget a közép-magyarországi régióba hozzanak.

Nincs több gyermekintenzív ágy Budapesten

Az országos tisztifőorvos körlevélben utasította az egészségügyi intézményeket arra, hogy Budapestre ne küldjenek lélegeztetőgépre szoruló beteget, mert megteltek a fővárosi gyermekintenzív ágyak - szemlézi az Index az MTI-t.
A szokatlan helyzet kiváltó oka az, hogy az elmúlt időszakban megnőtt a csecsemő- és kisgyermekkorú lélegeztetésre szoruló bronchiolitises (azaz vírus okozta hörgőgyulladásos) betegek száma.
Mi az a bronchiolitises? Vírusos hörgőgyulladás. A légutakban a nyálkahártya megduzzad, és a nyálkahártyát alkotó sejtek pusztulni kezdenek, ezzel megakadályozzák a levegő szabad ki-be áramlását a tüdőben. A betegek így lélegeztetésre szorulhatnak.
A főváros területén hat gyermekkórházban van intenzív ellátás összesen 36 ágyon - a Népszava birtokába került ágynyilvántartási adatok szerint - múlt hét szerdán este ezekből mindössze egyetlen volt szabad, a Bethesdában. A többiben - a Heim Pálban, a Madarász utcai intézményben, a Semmelweis Egyetem egyes és a kettes gyermekklinikáin, valamint a Szent János kórház gyermek intenzívjén egyetlen szabad hely sem volt.
Szintén a Népszavának mondta Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, hogy hetek óta lebegett ez a krízis, és az utóbbi napokban többször is egyeztettek a gyermekkórházak egymással, hogy melyik intézmény mennyi beteget tud ellátni a saját intenzív osztályán. A főigazgató szerint attól nem kell tartani, hogy a fővárosi gyermekkórházak körzetébe tartozó gyerekeket nem látják el az adott intézmények. "Ha ide behoznak a sürgősségire egy gyereket, ha földön egy matracon, de akkor is el fogjuk látni"- mondta Velkey György a Népszavának.
Szerinte a körlevél pusztán arról szól, hogy amennyiben lehetséges vidékről ne küldjenek a fővárosba több beteget. A Népszava kérdésre, miszerint szükség volna-e a fővárosban további gyermek intenzíves ágyakra, a főigazgató azt mondta: nehéz erre válaszolni, mert általában ezeknek az ágyaknak a kihasználtsága nem éri el az átlagot, kivéve azokat a mind gyakrabban előforduló pillanatokat, mint a mostani, és ezt szükségessé teszi, hogy a kapacitásokat újragondolják.
A minisztérium szerint a korlátozás várhatóan e hét közepéig marad. A tárca azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az égési és a speciális szakellátást igénylő gyermekek számára továbbra is biztosítják a fővárosi kórházak az ellátást az ország egész területéről.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék