Kisgyerek

Nem tesz jót a szókincs fejlődésének a háttérzaj

Mielőtt új szavakat próbálnál megtanítani a gyermekednek, érdemes kikapcsolnod a TV-t, még ha csak háttérzajként is funkcionál.
2019. Július 31.
Nem tesz jót a szókincs fejlődésének a háttérzaj

Amíg egy gyermek nem tud olvasni, úgy tanul új szavakat, hogy azokat a szüleitől hallja, miközben ők beszélnek hozzá, hangosan olvasnak neki. Ilyenkor felfogja a hangokat, amelyeket a szavakban hall, ami nagyon jó alap a szótanuláshoz, a szókincs fejlesztéséhez. Azonban kiderült, hogy ezt érdemes minél csendesebb környezetben gyakorolni.

Ezért rossz a háttérzaj

A kutatók ugyanis úgy találták, hogy az olyan háttérzajok, mint a televízió, a rádió, a videó játék, a különböző elektronikai eszközök, vagy akár egy társaság beszélgetése negatívan hatnak erre a tanulási folyamatra. Dr. Brianna McMillan, aki 2016-ban a Wisconsin-Madison Egyetem pszichológia doktorandusza volt, kutatást végzett a témában, amely során 106, 22-30 hónap közötti kisgyerek vett részt, akikkel három kísérletet végeztek.

Az első kísérletben 40, 22-24 hónapos gyermeknek tanítottak új szavakat úgy, hogy vagy hangos, vagy csendes volt a közeg, és arra jutottak, a csendesebb környezetben tudták inkább elsajátítani a szavakat. A második kísérletben 28-30 hónapos gyerekeknek tanítottak új szavakat, hasonló közegekben, és szintén erre az eredményre jutottak.

A harmadik kísérletben 26 idősebb kisgyermek vett részt: nekik először csendes környezetben tanítottak két szót, majd zajos közegben megtanították a már ismert két szó jelentését nekik, és két új szót is tanítani akartak a gyerekeknek. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy csak akkor tudták megtanulni a szavakat és a jelentéseket, ha azokat először egy csendes környezetben hallották. Ezek alapján a háttérzajok nehezítik, hogy a gyerekek megtanulják a hangokat, szavakat, és azok jelentését.

Mivel nem lehet minden esetben elszakadni a zajos környezettől, ezért érdemes a csendes helyen megtanított szavakat háttérzaj közepette is megismételni a gyerekkel, hogy abban a közegben is tudja értelmezni, memorizálni.

Tartsd minimumon a hangerőt!

A gyerekek agya nagyon gyorsan fejlődik az első években, és számos, jövőbeli tanulmányhoz az teremt alapot, amit 8 éves korukig elsajátítanak. Az első években a szülőktől, a közvetlen környezettől tanulnak a legtöbbet a kicsik, és fontos, hogy ideális környezetben sajátítsák el az új ismereteket, amely mentes a zajoktól, hiszen ez akadályozhatja a tanulási képességeket.

Mivel bizonyos zajokat nem lehet teljes egészében megszüntetni, hiszen a TV, rádió például része a családok mindennapjainak, ahogy a különböző, hangot adó játékok is, ezért a kutatást végző szakemberek azt javasolják, hogy vegyék le a hangerőt, amennyire csak lehetséges. De ha a gyermek szókincsét bővítenék, azt lehetőleg teljesen csendes szobában tegyék.

A felesleges zajt egyébként úgy is lehet csökkenteni, hogy korlátozod a képernyőidőt – pláne, hogy a WHO az 1 évnél fiatalabbaknak ebből semennyit, a 2-4 év közöttieknek pedig maximum napi egy órát javasol -, és ha te is gyakrabban teszed le a telefonodat, azzal is mérsékled a zajt. Nem kell a gyerekeknek folyamatosan csendes környezetben lenniük, de a nap egy részében biztosítsunk nekik ilyen körülményeket, hogy fejlődhessenek a képességeik.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: