Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem kell meleg víz a hatékony kézmosáshoz

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 7.

Forrás: Medipress

Nagyon sokan meleg vízzel mosnak kezet, mert azt tanulták, hogy így lehet igazán hatékonyan felvenni a harcot a kórokozókkal. De ez csak egy tévhit - erre a következtetésre jutottak a kutatók.

Milyen hőmérsékletű víz kell a kézmosáshoz?


Már gyerekkorban megtanuljuk, hogy a kézmosás segítségével kerülhetjük el a különféle kórokozókat, így maradhatunk egészségesek. A Rutgers-New Brunswick University friss kutatása szerint azonban a hideg víz ugyanúgy alkalmas erre, mint a meleg.
"Természetesen rendkívül fontos, hogy az ember komfortosan érezze magát kézmosás közben, ugyanakkor hatékonyság tekintetében a víz hőmérséklete egyáltalán nem oszt, nem szoroz" - mondja Donald Schaffner, vezető kutató
A Journal of Food Protection című szaklapban ismertetett kutatás során 21 önkéntes kezére szórtak ártalmatlan baktériumokat több alkalommal is egy hat hónapos kutatási periódus során, majd arra kérték őket, hogy különböző hőmérsékletű - hideg, langyos és forró - vízben mossanak kezet, miközben 0,5 ml, 1 ml vagy épp 2 ml szappant használnak.
"Elsősorban vízgazdálkodás szempontjából fontos felfedezés ez, hiszen nem kell várnunk a forró vízre, hogy igazán hatékonyan eltávolítsuk a kórokozókat kezünkről" - mondja Schaffner.
Noha sem a víz hőmérséklete, sem a szappan mennyisége nem befolyásolta az eredményt, a szakértők szerint nem árt feltérképezni, pontosan milyen típusú szappan alkalmas a leginkább a kórokozók eltüntetésére.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek kézmosás témában:
- Baj, ha a gyerek nem mossa meg a kezét ebéd előtt?
- Így kell helyesen kezet mosni!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék