Kisgyerek

Nem is jobb a cukormentes üdítő?

A cukormentes italok úgy tűnik, semmivel sem jobbak a cukrozott társaiknál, nem segítik a fogyást és fogyasztásukkal nem kerülhető el a súlygyarapodás.
2017. Január 13.

Ez derül ki az Imperial College London, University of Sao Paulo és Federal University of Pelotas tanulmányából. A mesterségesen ízesített italokról az a téves elképzelés alakult ki, hogy egészségesebbek, a cukros üdítőitaloknál és segítenek a fogyásban. A kutatók azt mondják nincs erős bizonyíték erre vonatkozóan, mely alátámasztaná, hogy fogyasztásukkal elkerülhető az elhízás, illetve az elhízással kapcsolatos betegségek – mint pl. a 2-es típusú cukorbetegség. Ez utóbbit, Prof. Christopher Millet az Imperial School of Public Health vezető kutatója is megerősítette.

A cukorral édesített italok, mint például üdítőitalok, gyümölcsitalok és sportitalok adják a brit tizenévesek cukor bevitelének egyharmadát, és az Egyesült Államok cukorfogyasztásának közel a felét. Nagy kalória tartalmuk ellenére nagyon kevés tápanyagot tartalmaznak. Vezető szerepük van az elhízás és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásában.

Habár a mesterségesen ízesített italok csekély energiatartalmúak, az édes ízt érző receptorokat stimulálva fennáll a veszélye annak, hogy fokozott ún. kompenzatorikus táplálékfelvételt váltanak ki.

„A globális elhízási problémát a mesterségesen ízesített italok elhagyásával nem tudjuk megoldani, de fontos hangsúlyozni, hogy nem szabad a fogyasztásukat az egészséges táplálkozással egy lapon említeni.” – tették hozzá a szerzők.

Ezeket is olvasd el:

  • Szállj ki a cukorhintából!
  • A lighttól csak hízunk?
  • Tényleg egészségesebb a barna cukor?
  • Forrás: Medipress