Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem igazán véd az UV-A sugárzástól az autónk

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 20.

Forrás: Medipress

Autónk szélvédője minden bizonnyal megvéd minket a nap UV-A sugarainak hatásától vezetés közben, de az oldalsó ablakokra mindez nem minden esetben igaz.

Nem igazán véd az UV-A sugárzástól az autónk

Az UV-A sugárzás növeli a bőrrák és egyéb bőrproblémák kialakulásának esélyét. Mivel az amerikaiak naponta akár több órát is tölthetnek vezetéssel, a szakembereket az érdekelte, hogy napjaink autói milyen mértékben jelentenek védelmet az ultraibolya-sugárzással szemben.
Dr. Brian Boxer Wachler, a Beverly Hills-i Boxer Wachler Vision Institute munkatársa 15 autógyártó cég 29 modelljét vizsgálta, amelyek 1990 és 2014 között készültek.
Kiderült, hogy a szélvédők rendszerint elég biztonságos védelmet nyújtanak a káros sugárzásokkal szemben, alacsonyabb és kevésbé konzisztens a védelem az oldalsó ablakok esetében. Míg a frontális szélvédők az UV-A sugárzások 96 százalékát blokkolják, az oldalsó ablakok esetében csupán 71 százalékos ez az arány.
Fény derült arra is, hogy csupán az autók 14 százaléka rendelkezik magas UV-A védelemmel, ami szem- és bőrrákot okozhat. A szakember szerint fontos, hogy az autógyártó-cégek felfedezzék ezt a hiányosságot, és új modelljeikben már teljes, 100 százalékos UV-A védelem legyen.
Nyaranta minden szülő előveszi a napvédő termékeket, hiszen jól tudjuk, hogy a gyermekek fokozott védelemre szorulnak a napfény káros hatásaival szemben. A káros UV sugarakról tudjuk, hogy nem csak a bőr öregedéséért felelősek, hanem a bőrrákért és más bőrbetegségekért is, nem beszélve a látáskárosodásról.
A gyermekek (és a felnőttek) az autóban sincsenek védve a sugaraktól, azok átszűrődnek az ablaküvegen, bár ezt sokan elfelejtik. Éppen ezért érdemes az autó üvegeit olyan fóliával bevonni, amely meggátolja az autó felmelegedését, és megvéd a káros UV sugaraktól is.
Az anyag a JAMA Ophthalmology című szaklapban került publikálásra.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék