Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem baj, ha apa máshogy játszik a gyerekkel

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 19.

Forrás: babaszoba.hu

Természetes, ha az anyukák idegesek lesznek, amikor a játék apuval kicsit eldurvul, féktelenebb vagy túl heves lesz.

Nem baj, hogy apa máshogy játszik a gyerekkel (Fotó: Getty Images)
Végül is, az anyák nagyon sok időt töltenek a gyermekeik gondozásával, léptennyomon óvják őket, nehogy megsérüljenek. De semmi pánik, kedves anyukák, a szakértők szerint a gyerekeknek számtalan előnyük származhat ezekből a játékokból az apukájukkal.
Ezek az előnyök egyformán vonatkoznak a fiúkra és a lányokra is. Anthony DeBenedet szerint, aki könyvet is írt már a témában, az efféle, kevésbé finomkodó játék segít megtanulni a fiúknak, hogy nem minden fizikai interakció erőszakos vagy szexuális, a lányoknak pedig azt, hogyan érvényesíthetik az akaratukat. Daniel Paquette, a montreali egyetem pszichoedukációs professzora hozzátette, hogy az ilyen játék különösen az apukákra jellemző, ők hajlamosabbak rá az anyukáknál.

Segít fittnek maradni

Az egyik nyilvánvaló előnye a hevesebb játéknak, hogy a gyerekek fizikai aktivitásban vesznek részt. Ez fejleszti többek között a gyermekek hajlékonyságát, a testtudatot, a koordinációs képességet és kardiovaszkuláris fitnesznek sem utolsó. Továbbá hozzájárul a gyerekek egyensúlyérzékének fejlődéséhez is.

Kockázatvállalást tanít

Marc Bekoff a témáról szóló könyvében azt írja, hogy a kevésbé finomkodó játék jó tanulási eszköz a gyerekek számára, mert lehetőséget ad a hibázásra anélkül, hogy büntetéstől kellene tartani. Paquette hozzáteszi, hogy az apukák gyakran biztatják gyermekeiket a kockázatvállalásra, miközben biztosítják számukra a biztonságos környezetet, ez pedig biztosítja a gyerekek számára, hogy egy ismerős környezetben tanulhassák meg, milyen bátornak lenni, és kiállni magukért.

Fejleszti az emocionális és szociális készségeket

Az efféle játék során a gyerekek megtanulják, hogyan figyeljék meg és értelmezzék mások érzelmeit, testbeszédét - ez pedig egy olyan készség, amely felnőttkorban is jól fog jönni, amikor például a főnökükkel kerülnek szembe, vagy más kihívást jelentő kollégával. Továbbá az ilyen játék hozzájárul az önuralom fejlesztéséhez, és megtanulnak különbséget tenni az ártatlan játék, illetve az agresszió között.

Megtanítja a határokat

A hevesebb játék során nem csak az erejük megfelelő használatát sajátíthatják el a gyerekek, hanem a biztonságos korlátok fontosságát is. A gyerekek megtanulják, hogy ha nem uralják önmagukat, az a játék végét is jelentheti.

Jó módszer az agresszió kezelésére

A gyerekek gyakran küzdenek a nagyobb érzelmek feldolgozásával, ami gyakran kontrollálatlan dühkitöréshez, hisztihez vezethet. John Snarey könyve szerint azok a gyerekek, akik gyakran játszanak kevésbé finomkodó módon az apukájukkal, hamar megtanulják, hogy a harapás, a rugdosás, és a fizikai erőszak egyéb formái nem elfogadhatóak.

Jót tesz az agynak is

A tudósok szerint ezek a játékok jót tesznek a gyerekek agyának is. DeBenedet szerint a játék stimulálja azon idegsejteket az agyban, amelyek az érzelmi memóriáért, a logikáért és a nyelvért felelősek. Bekoff szerint pedig az efféle játék gyakorlatilag újradrótozza a gyermek agyát azzal, hogy növeli az idegsejtek közötti kapcsolatot az agykéregben.
(VIA)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék