Kisgyerek

Néhány tevékenység Föld napjára, amit a gyerekekkel együtt csinálhatunk

Soha nem lehet elég korán megtanítani a gyerekeket arra, hogy tisztán kell tartani a környezetünket, hogyan lehet a dolgokat újra felhasználni, újrahasznosítani, hogy mi mindent tehetünk ezért. Ebben segíthetnek a következő tevékenységek is.
2021. Április 20.
Néhány tevékenység Föld napjára, amit a gyerekekkel együtt csinálhatunk (Fotó: Getty Images)

A Föld napját április 22-én tartják világszerte, 175 országban, köztük Magyarországon is. Ez a nap is remek lehetőség arra, hogy a gyerekekkel beszéljünk a környezetünk megóvásának fontosságáról, amit különböző tevékenységekkel is közelebb hozhatunk hozzájuk. Ehhez adunk néhány tippet!

Dekoráljunk mosható táskát

Sokan választják az újra használható, mosható vászontáskákat, mint a papír vagy műanyag szatyrok alternatívája. A gyerekekkel közösen kidekorálhatunk néhány ilyen táskát, amit aztán használhatunk bevásárláskor, és a család minden tagja tarthat ezekből magánál. Ehhez használjunk olyan festékeket, filceket, dekor ragasztókat, amiket lehet gépben is mosni, de különböző felvarrókkal, strasszokkal, gyöngyökkel is díszíthetjük a táskáinkat. A saját maga által dekorált táskában pedig a kisgyermek is büszkén szállíthatja a játékait, uzsonnáját, stb.

Doboz-átalakítás

Közelebb hozhatjuk a gyerekekhez az újra felhasználás módszerét azzal, ha hasznos dolgokat készítünk velük papírdobozokból, üdítős-, illetve tejesdobozokból. A kartondobozokat, cipősdobozokat bevonhatjuk különböző csomagolópapírokkal, vagy le is festhetjük ezeket, majd ragaszthatunk, festhetünk ezekre különböző mintákat, feliratokat, és használhatjuk tárolóként a megújult dobozokat.

Az üdítős- vagy tejesdobozokat, a műanyag üdítős kannákat pedig átalakíthatjuk madáretetővé, ha bejáratot vágunk ezekre. A dobozokat lefesthetjük, dekorálhatjuk, akár kisebb gallyakkal is körberagaszthatjuk. Amikor megszáradtak, töltsük meg ezeket madáreleséggel, és stabilan rögzítsük ki a kertbe.

Építsetek madáretetőt vagy madárházat

Az üdítősdobozok átalakításán túl akár barkácsolhattok is egy madáretetőt vagy madárházat. Ez készülhet fából, de újrahasznosíthattok kisebb tálakat, kerámiákat is, vagy bármilyen dolgot, amit át tudtok alakítani.

Kertészkedjünk

Legyen szó virágok ültetéséről, vagy egy veteményeskertről, de ha kisebb lakásban élünk, akkor a szobanövények átültetéséről vagy fűszernövények neveléséről, a gyerekek biztosan nagyon élvezik majd a kertészkedést. Ha van otthon kertünk, ahol tudunk ültetni, az egyrészt jó lehetőséget biztosít a testmozgásra, másrészt a gyerekek megtanulhatják, hogyan lehet gondoskodni a növényekről. Emellett izgalmas is lehet számukra, ha meg tudják figyelni az elültetett növények, zöldségek, fűszerek csírázását, növekedését. Ha van hozzá elég nagy kertetek, akkor akár egy facsemetét is ültethettek közösen.

Föld napja kincskeresés

Készíts egy listát a gyerekeknek olyan dolgokról, amiket a szabadban gyűjthetnek – elhagyott csigaház, színes kavicsok, falevelek, tobozok, gallyak, stb. -, és kezdődhet a kincsvadászat. Dolgozhattok közösen, csapatban is. Ha összegyűlt minden, beszéljetek arról, minek milyen szerepe van a természetben: például a kisebb gallyakból a madarak fészket tudnak építeni.

Forrás: parents.comwehavekids.com