Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Négylábú pszichológusok

Szerző: Sződy Judit

2011. október 24.

Forrás: Nők Lapja Egészség

Létezik egy alternatív gyógymód, amiről nagyon ritkán beszélünk. Nem kell hozzá csodatévő készülék, műszer, tea, kristály, gyógynövény. Egy terapeuta kell, aki négy lábon érkezik.

Eláraszt a munka, állandóan lefagy a számítógép, hazafelé zivatar, közlekedési dugó, és még ebédelni sem volt időm. Pocsék nap, a legszívesebben kiiratkoznék a világból. Nyitom az ajtót, ismerős kocogás, pöfögés, csóválás, és hozzá egy meleg barna szempár fogad. Egyértelműen azt mondja: szükségem van rád, szeretlek. Az ölembe fúrja a fejét, ahogy minden nap, hogy hozzáférjek a füle tövéhez, mert ugye ott kell vakargatni.

A négylábú terapeuta


Leguggolok hozzá, már nem bosszant semmi, sőt nevetnem kell, ahogy felugrik a térdemre és a fülembe szuszog. Ahogy gyömöszölöm, azokra az emberekre gondolok, akiket nem pusztán a rosszkedvtől, de a végtelen magánytól, a depressziótól, a szívinfarktustól ment meg egy-egy ilyen hűséges szempár, bársonyos tappancs, szuszogó nedves orrocska.

Állat-terápia

Hazánkban még alig esik szó arról, milyen hihetetlen nagy szerepük lehet az állatoknak a közérzetünk javításában. A sajtóban néha előkerül egy-egy adat arról, hogy mennyivel jobbak a házikedvencet tartó gazdik életkilátásai, hiszen az állat jelenléte, ragaszkodása, szeretetigénye csökkenti a stresszt, így segíthet a pszichoszomatikus betegségek megelőzésében.

Az ismeretterjesztő televíziós csatornákon egyszer-kétszer találkozhatunk segítő kutyákkal, terápiás lovaglással, börtönlátogató macskákkal. Úgy gondolom, hogy ez nagyon kevés. Az állatokkal segített terápiában rejlő lehetőségek sokkal nagyobbak annál, hogy csak a gyógyító, nevelő szakma képviselőinek szűk csoportja foglalkozzon a témával.

Német és angol nyelvterületen az állatokkal segített terápia szinte mozgalommá vált. Gyerekek és felnőttek ezrei köszönhetik a segítő állatoknak és az állatokkal dolgozó önkénteseknek, vagy szakképzett terapeutáknak, hogy életminőségük jó irányba változott.

Magyarországon egyelőre csak néhány alapítvány, egyesület foglalkozik azzal, hogy bevonja az állatokat a gyógyító - rehabilitációs munkába. Az is ritka, hogy lelki betegség esetén a szakember azt javasolja paciensének, foglalkozzon állatokkal, vagy ő maga tartson állatot.

Kihúz a krízisből

- A lelki válságnak mindig van fizikai hatása: a légzés, a pulzusszám, a vérnyomás változik - magyarázza Gaál Györgyi a Mancsos Segítőtársaink Alapítvány munkatársa. - Egy állat érintésének, de sokszor jelenlétének hatására is emelkedik a szervezet endorfinszintje, vagyis aktiválódik a saját nyugtató-rendszerünk. Ezzel együtt csökken a pulzusszám, a légzés elmélyül. Ha normalizálódnak a testi működések, a lelkiállapot is javul.

Ennek a hatásnak a legnagyobb publikált eredménye a 2001 szeptember 11-i események kapcsán látott napvilágot. Akkor számtalan képzett segítő kutyát vittek ki a pánikba esett emberek és kritikus állapotba került tűzoltók, mentők közé. A sokk oldódott, az érzelmek felszabadultak, az emberek tudtak sírni, elkezdtek gyászolni, és képessé váltak arra, hogy folytassák a mentést, hogy tovább lépjenek. Hihetetlen erők rejlenek ebben, sajnos még nem nagyon aknázzuk ki Magyarországon.

A mi alapítványunkban különböző munkákra készítünk föl különböző állatokat. Már az alomból szigorú feltételek mentén választjuk ki a kicsiket, és kezdettől képezzük. Most főleg kutyákkal dolgozunk, de a terápiás nyuszi és macska is tanul már. Gyerekekkel, sérültekkel, idősekkel, pszichiátriai betegekkel foglalkozunk, de képzünk rohamjelző kutyát is.

Az Országos Szövetség a Daganatos és Leukémiás Gyerekekért együttműködésre kért fel minket. A daganatos gyerekeket kezelő intézmények várótermében fogunk megjelenni Fox-szal, aki segít oldani a várakozás és az aggodalom feszültségét. Foxra még "továbbképzés" vár, bár már eddig is nagyon jól dolgozott gyerekekkel. Most meg kell tanulnia, hogy nagyon hosszú ideig tűrje az ölelést, hogy ő maga kérje, hogy foglalkozzanak vele - például bökdösse meg az emberek kezét. Hogy ő vegye fel a kapcsolatot azokkal, akik lelkiállapotuk miatt képtelenek kapcsolatot teremteni.

Nem csak a képzett terápiás állatoknak lehet gyógyító hatása. A családban nevelt házikedvenc is sokat segít, sőt gyógyíthat. Ehhez azonban jól kell választanunk, és előre át kell gondolnunk, hogy mennyi időt tudunk szánni a nevelésére, gondozására. A megfelelően ellátott, szeretgetett állat a sokszorosát adja vissza annak, amit rá fordítottunk.
Nézz meg egy rövidfilmet a Csodakutya Alapítvány munkájáról!


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék