Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ne rázd, ha mérges vagy rá!

Szerző: Babaszoba.hu

2011. március 24.

Forrás: Medipress

Tudtad, hogy a kicsi erős rázása veszélyes, sokszor halálos sérülést okozhat?

A "megrázott csecsemő szindróma" elkövetői között azonos arányban fordulnak elő férfiak és nők. Mivel a férfiak erősebbek, a babák nagyobb valószínűséggel sérülnek meg. A férfiak emellett nagyobb valószínűséggel ismerik be tettüket és ítélik el őket emiatt. 10 év alatt összegyűjtött 34 gyermekkori traumás agysérült gyerek adatai elemezve kiderült, hogy az elkövető nők jelentősen idősebbek, mint a férfiak. A megrázott csecsemő szindróma a leggyakoribb halálok a traumás fejsérülések között, az USA-ban évente 1200-1400 gyerek sérüléséért illetve haláláért felelős, tudjuk meg a National Center on Shaken Baby Syndrome szervezettől. A sérülések közé tartoznak az agyvérzések, a koponyatörések, illetve a szem ideghártyájának bevérzései.
Médiatár főoldal
videó

Ezt ne tedd a gyermekeddel!

Ezt ne tedd a gyermekeddel!
A leggyakoribb elkövetők a biológiai szülők, ezt követi az anya barátja. A korábbi vizsgálatok szerint a férfi elkövetők nagyobb arányban fordultak elő, de a cikk szerzője, dr. Debra Esernio-Jenssen, a Floridai Egyetem Gyermekvédelmi Központjának orvosigazgatója szerint az elkövetőknek csak fele férfi. Amikor behoznak egy nyűgös és ingerlékeny gyereket, aki néha még hány is, sok gyermekorvos nem gondol bántalmazásra, különösen, ha a gyerek az édesanyjával érkezik. "A társadalom a nőket tökéletes gondoskodónak tartja, épp ezért a bántalmazó nők arányát alulértékeljük" - mondja a kutatónő. A közlemény online jelent meg a Pediatrics folyóiratban. A bántalmazott gyerekek átlagéletkora 9,4 hónap volt, 94 százalékuk szenvedett el agyvérzést, míg 82 százalékuknak a retinája vérzett be. A bántalmazott gyermekek kétharmada volt kisfiú, a 34 gyerekből hat halt bele sérüléseibe, valamennyi halálos kimenetel férfi bántalmazóhoz kapcsolódott. A bántalmazók életkora 16 és 60 év közötti volt, a nők átlagéletkora 34 év - ami jelentősen magasabb a férfiak 27 éves átlagéletkoránál. A 17 férfi közül 15 ismerte be tettét, ezzel szemben a 17 nőböl csak 3. A férfiak 82 százalékát ítélték el tettük miatt.

Tudod, mi jellemző a bántalmazott gyerekek viselkedésére? Olvasd el itt!

Magyar adataink is vannak erről a témáról. Dr. Asbóth Katalin, az OGYEI 2010-es konferenciáján tartott előadást a csecsemőbántalmazásról, főként a rázás hatásáról. Ahogy írja: tudatosítani kell a szülőkben és a társadalomban , hogy a csecsemő bántalmazása bűncselekmény, tehát a bántalmazásnak súlyos jogi következményei vannak. A megelőzésnek a médiában is nagyobb hangsúlyt kellene kapnia, szemben a szenzációkeltéssel, az érintettek meghurcolásával. Megdöbbentő olvasni, hogy ezek szerint sokak számára újdonság, hogy a gyerekbántalmazás bűncselekmény. A szakemberek úgy tartják, hogy egy felderített gyerekbántalmazási esetre három rejtve maradó jut, így összességében százból négy gyereket érint.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék