Kisgyerek

Ne rázd, ha mérges vagy rá!

Tudtad, hogy a kicsi erős rázása veszélyes, sokszor halálos sérülést okozhat?
2011. Március 24.

A „megrázott csecsemő szindróma” elkövetői között azonos arányban fordulnak elő férfiak és nők. Mivel a férfiak erősebbek, a babák nagyobb valószínűséggel sérülnek meg. A férfiak emellett nagyobb valószínűséggel ismerik be tettüket és ítélik el őket emiatt.10 év alatt összegyűjtött 34 gyermekkori traumás agysérült gyerek adatai elemezve kiderült, hogy az elkövető nők jelentősen idősebbek, mint a férfiak. A megrázott csecsemő szindróma a leggyakoribb halálok a traumás fejsérülések között, az USA-ban évente 1200-1400 gyerek sérüléséért illetve haláláért felelős, tudjuk meg a National Center on Shaken Baby Syndrome szervezettől. A sérülések közé tartoznak az agyvérzések, a koponyatörések, illetve a szem ideghártyájának bevérzései.Ezt ne tedd a gyermekeddel!

A leggyakoribb elkövetők a biológiai szülők, ezt követi az anya barátja. A korábbi vizsgálatok szerint a férfi elkövetők nagyobb arányban fordultak elő, de a cikk szerzője, dr. Debra Esernio-Jenssen, a Floridai Egyetem Gyermekvédelmi Központjának orvosigazgatója szerint az elkövetőknek csak fele férfi. Amikor behoznak egy nyűgös és ingerlékeny gyereket, aki néha még hány is, sok gyermekorvos nem gondol bántalmazásra, különösen, ha a gyerek az édesanyjával érkezik. „A társadalom a nőket tökéletes gondoskodónak tartja, épp ezért a bántalmazó nők arányát alulértékeljük” – mondja a kutatónő. A közlemény online jelent meg a Pediatrics folyóiratban. A bántalmazott gyerekek átlagéletkora 9,4 hónap volt, 94 százalékuk szenvedett el agyvérzést, míg 82 százalékuknak a retinája vérzett be. A bántalmazott gyermekek kétharmada volt kisfiú, a 34 gyerekből hat halt bele sérüléseibe, valamennyi halálos kimenetel férfi bántalmazóhoz kapcsolódott. A bántalmazók életkora 16 és 60 év közötti volt, a nők átlagéletkora 34 év – ami jelentősen magasabb a férfiak 27 éves átlagéletkoránál. A 17 férfi közül 15 ismerte be tettét, ezzel szemben a 17 nőböl csak 3. A férfiak 82 százalékát ítélték el tettük miatt.

Tudod, mi jellemző a bántalmazott gyerekek viselkedésére? Olvasd el itt!

Magyar adataink is vannak erről a témáról. Dr. Asbóth Katalin, az OGYEI 2010-es konferenciáján tartott előadást a csecsemőbántalmazásról, főként a rázás hatásáról. Ahogy írja: tudatosítani kell a szülőkben és a társadalomban , hogy a csecsemő bántalmazása bűncselekmény, tehát a bántalmazásnak súlyos jogi következményei vannak. A megelőzésnek a médiában is nagyobb hangsúlyt kellene kapnia, szemben a szenzációkeltéssel, az érintettek meghurcolásával. Megdöbbentő olvasni, hogy ezek szerint sokak számára újdonság, hogy a gyerekbántalmazás bűncselekmény. A szakemberek úgy tartják, hogy egy felderített gyerekbántalmazási esetre három rejtve maradó jut, így összességében százból négy gyereket érint.

Forrás: Medipress