Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ne hagyd, hogy felsőbbrendűnek képzelje magát

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 10. | Frissítve: 2016. október 12.

Forrás: Medipress

A szülőknek óriási a felelőssége abban, hogy a gyerekükből felsőbbrendűségi tudattal élő, boldogtalan felnőtt lesz-e. Pár dologra oda kell figyelni, és elkerülhető a dolog.

Ne hagyd, hogy felsőbbrendűnek képzelje magát

Egy új kutatás szerint a magukat felsőbbrendűnek tartó emberek legtöbbször boldogtalanul élnek, miután szembesülnek azzal, hogy az elvárásaik nem egyeznek a valósággal.
"A felsőbbrendű emberek úgy gondolják, hogy mindent megérdemelnek a semmiért cserébe" magyarázta a kutatás vezető szerzője Joshua Grubbs, a Bowling Green State University pszichológus adjunktusa. A felsőbbrendűség egy jellemvonás, melynél a személynek túlzó elképzelései vannak magáról, miszerint ő sokkal többet érdemel alanyi jogon, mint mindenki más.
Egy új tanulmány szerint, mely több mint 170 kutatást fogott össze, ezek az emberek különösen érzékenyek a csalódásra, s mikor éri őket egy, dühösek, másokat hibáztatnak, viszályt szítanak, kapcsolatokat semmisítenek meg és depresszióba merülnek. Grubbs szerint ez azért van, mert ezek az emberek aszerint élnek, hogy ők mindent megérdemelnek anélkül, hogy ellenszolgáltatást kell érte nyújtaniuk. "Úgy szoktam jellemezni őket, hogy 'létezem, ezért megérdemlek bármit, amit csak akarok'" - tette hozzá Grubbs.
A felsőbbrendű emberek ezeken az érzelmi aknamezőkön tengődnek, azonban nem ismerik be, hogy lehet, mégsem olyan különlegesek, mint ahogy azt gondolták. Grubbs szerint ehelyett még mélyebben élik meg a felsőbbrendűségüket. Azonban ez egy ördögi kör, mely csalódást, boldogtalanságot, frusztrációt és szociális zavart szül.
Grubbs beszámolója alapján nagy különbség van a felsőbbrendű érzet és az egészséges ambíció között. "Az ambíció, hajtóerő és a magas elvárások nem feltétlenül egyenlők a felsőbbrendűséggel. Állíthatsz magadnak magas elvárásokat és lehet igényed a sikerre, miközben alázatos és hálás maradsz. Sokan a világ legsikeresebb emberei közül az igazán alázatos emberek."
Grubbs szerint, ha valakinek ismerősen hangzanak a fentiek, van remény, ki lehet kerülni a felsőbbrendűség csapdájából, s erre a megoldás az aktív hálaadás. "Az aktív hálaadás alatt azt értem, hogy egy nap során és az élet során is meg kell állni, és hálásnak kell lenni másoknak, és mindezt a mély értelemben, nem úgy, hogy megköszönöd a kávédat a baristának. Időt kell szakítani arra, hogy érzékeltesd a másikkal, mennyire hálás vagy neki, amiért segített és hozzájárult a sikereidhez és az életedhez.
A szülőknek nagy szerepe van abban, hogy a gyermekük ne a felsőbbrendűek táborát gyarapítsa. A legjobb, amit tehetnek, hogy hangsúlyozzák a kemény munka fontosságát, és hogy a világ nem tartozik nekik semmivel, de ha erőfeszítést tesznek valamiért, a legtöbbször (de nem mindig) kifizetődik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék