Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ne engedd, hogy későn feküdjön le!

Szerző: Babaszoba.hu

2018. december 30. | Frissítve: 2021. február 4.

Forrás: babaszoba.hu

Azt régóta tudjuk, hogy a gyerekeknek sok alvásra van szükségük a megfelelő fejlődéshez, és azt is, hogy a legtöbb gyerek nem alszik annyit, amennyit kellene. A szülői szigor azonban megoldás lehet erre a problémára - állítják kutatók.

A BMC Public Health című szakmai lapban megjelent kutatás eredményei szerint, ha a szülők szigorúan betartatják a lefekvés időpontját, és nem engedik, hogy a gyerekek sokáig fennmaradjanak, akkor a gyerek nagyobb valószínűséggel alussza ki magát, ez pedig a fizikai és lelki egészségére is pozitív hatással van. Meglepő azonban az a tény, hogy ez csak a hétköznapokra vonatkozik, az, hogy hétvégén szigorúbbak vagy engedékenyebbek a szülők, nincs semmilyen hatással az alvásra.
Legyél egy kicsit szigorú, ami a lefekvést illeti!
A kanadai kutatók összesen 1600 szülőtől gyűjtöttek adatokat. A szülőknek legalább egy 18 éven aluli gyermeke volt. Úgy találták, hogy a szülők 94 százaléka bátorította a gyermekét a lefekvésre egy bizonyos időpontban, de 84 százalékuk kifejezetten ragaszkodott ehhez. Az eredmények szerint az utóbbi csoportba tartozó szülők gyermekei nagyobb valószínűséggel (59%-kal) aludtak eleget.
"Úgy találtuk, hogy az engedékenyebb noszogatás nem volt elég hatékony sem hétköznap, sem pedig hétvégén. Ha viszont a szülők szigorúbbak voltak, és ragaszkodtak ahhoz, hogy egy bizonyos időpontban már ágyban legyen a gyerek, akkor a gyerekek jobban ki is aludták magukat. Ez azonban csak a hétköznapokra vonatkozott" - mondta dr. Heather Manson, a tanulmány vezető szerzője. 
Nemcsak a gyerekeknek, de a szülőknek is jót tesz, ha a gyerek kialussza magát, illetve viszonylag korán ágyba kerül! Egy nemrég megjelent ausztrál kutatás szerint azokban a családokban, ahol a gyerekek nagyjából este fél kilenckor már aludtak, nemcsak a kicsik, de az anyukák is boldogabbnak, elégedettebbnek és egészségesebbnek érezték magukat!
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék