Kisgyerek

Ne egyél, lehet, csak szomjas vagy!

A víz lehet a titkos fegyver a fogyókúrázók kezében, akik ugyanis keveset isznak, azoknál 50 százalékkal megnő az elhízás kockázata azokhoz képest, akik gondoskodnak az elegendő folyadékbevitelről.
2016. Július 15.

Ne egyél, lehet, csak szomjas vagy!

Dr. Tammy Chang, a Michigan Egyetem Orvosi Karának munkatársa, egy kutatás vezető szerzője, beszámolt, a vizsgálatok alapján a nem megfelelően hidratált személyeknek átlagosan magasabb a testtömeg-indexe még akkor is, ha egyéb tényezőket – kor, nem, anyagi helyzet – is figyelembe vesznek.

Connie Diekman, a Washington Egyetem szakembere hozzátette, hogy a sok folyadékot tartalmazó étrend elősegíti az egészséges testsúly megőrzését, legyen szó csapvízről, vagy a gyümölcsökben, zöldségekben található vízmennyiségről.

Az Annals of Family Medicine című lapban közzétett kutatás során a szakemberek több mint 9500 tizennyolc és hatvannégy év közötti személyt kísértek figyelemmel, akiknek közel egyharmad nem fogyasztott elegendő folyadékot. Az eredmények azt mutatták, hogy a megfelelően hidratáltak átlagos testtömeg-indexe 28 volt, míg a nem megfelelően hidratáltaké 29.

A kutatók szerint a háttérben az is állhat, hogy az elhízott csoportba tartozók gyakran akkor is esznek, amikor valójában szomjasak, fordítva pedig az is igaz, hogy aki többet iszik, az jobban eltelítve érzi magát, és nem akar annyit enni.

Chang megjegyezte, hogy bárki könnyen ellenőrizheti, kellő mennyiségű folyadékot iszik-e, ha megnézi, milyen a vizelete. Ha valakié átlátszó, világos, mint a víz, az megfelelően hidratált, míg ha sötétsárga, akkor valószínűleg több folyadékot kellene fogyasztania.

Egy felnőtt férfinek az amerikai Institute of Medicine szerint 3,75 liter vizet ajánlott fogyasztania naponta, a nőknek pedig 2,7 litert (más szervezetek más mennyiséget ajánlanak). A folyadékot gyümölcsből, zöldségből is ki lehet nyerni, és a kávé vagy egyéb koffeintartalmú italok is beszámíthatóak. Persze senkinek nem ajánlott a napi folyadékbevitelét csupán kávéból kinyerni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress