Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ne aggódj, ha lázas a gyerek!

Szerző: Babaszoba.hu

2011. március 7. | Frissítve: 2017. február 13.

Forrás: MTI

A kisgyerekes szülők körében gyakori a láztól való rettegés - állapítja meg az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia (AAP) közzétett jelentésében, melyben az orvosok arra intik a szülőket, hogy nem szükséges mindig kezelni a megemelkedett testhőmérsékletet.

A gyerekek lázát a leggyakrabban vírusok okozzák, és gyógyszerezés nélkül is elmúlik anélkül, hogy bármilyen károsodást okozna - mondta Henry Farrar, a jelentés társszerzője.
A három hónaposnál idősebb gyerekekre összpontosító jelentés szerzői szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a gyerekeknél a kezelés nélkül hagyott lázgörcsöt vagy agykárosodást okoz, ahogy arra sem, hogy a láz mérséklése elősegítené a gyógyulást. A 38 Celsius-fok alatti testhőmérséklet gyerekeknél nem számít láznak. Ha rossz a gyermek közérzete, a láz csillapítását a vény nélkül kapható acetaminofen vagy ibuprofen hatóanyaggal javasolják a jelentés szerzői. (Az érvényben lévő szakmai protokoll szerint 6 hónapos korig nagyobb kockázatai csoportba tartozóak a gyerekek, ha ebben az életszakaszban jelentkezik a láz, akkor feltétlenül látnia kell orvosnak a gyermeket, s a lázat komolyan kell venni - a szerk.)
Csak akkor csillapítsuk a lázat, ha a gyerek közérzete nem jó - ajánlják. A szülők hajlanak arra, hogy túlkezeljék a lázat, még akár fel is ébresztik az alvó gyereket, hogy lázcsillapítót adjanak be neki. A szerzők nem határozzák meg azt a testhőmérsékletet, amikor már mindenképpen szükséges megkezdeni a lázcsillapító alkalmazását, viszont kiemelik, hogy fontos megfigyelnünk a gyerek viselkedését, viselkedés-változásait.
Hangsúlyozzák, hogy a láz önmagában nem betegség, hanem mechanizmus, amely segít a fertőzés elleni küzdelemben. A láz csökkentheti a vírusok és baktériumok szaporodását, és segítheti a védekezéshez fontos immunsejtek termelődését a szervezetben.

Ne aggódj túlzottan a láz miatt!

Babaszoba:
A legújabb kutatások és a legújabb szakmai ajánlás is kétségbe vonja a fizikális lázcsillapítás, azaz a hűtőfürdő, törzsborogatás hatékonyságát, a nyugati országokban már szinte nem használják, a kanadai, a holland és az angliai gyermekgyógyászati ajánlások sem javasolják. A témáról bővebben itt olvashatsz. Szintén a legújabb ajánlás szerint a lázat egyáltalán nem szükséges csillapítani, ha a gyermek közérzete egyébként jó. Kivétel ez alól a 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők 38 C°-ot meghaladó testhőmérséklete és a 3-6 hónapos csecsemők 39 C°-ot meghaladó testhőmérséklete, ezekben az esetekben konzultálni kell az orvossal és meg kell kezdeni a láz csillapítását.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék