Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Napszaktól is függ, mikor terjed jobban a vírus

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 23. | Frissítve: 2019. szeptember 27.

Forrás: Medipress

Az, hogy mennyire vagyunk hajlamosak a fertőzésekre, az adott napszaktól is függ.

Napszaktól is függ, mikor terjed jobban a vírus

Belső óránk ugyanis attól függően reagál a vírusokra, hogy épp mennyi az idő - derül ki egy kutatásból, amely a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban került publikálásra.
Amikor egy vírus a szervezetbe kerül, megtámadja sejtjeinket, hogy képes legyen szaporodni, így az egész testben szétterjed. Az azonban, hogy ez a folyamat milyen gyorsan és intenzíven megy végbe, nagy mértékben függ attól, hogy cirkadián ritmusunknak épp melyik fázisát éljük. Maga a cirkadián ritmus testünk működésnek számos aspektusát befolyásolja, a legismertebbek ezek közül az alvásritmus, a testhőmérséklet és az immunrendszer.
A szakemberek az immunrendszer cirkadián ritmussal való összefüggéseit egerek segítségével vizsgálták, amelyeket herpesz vírussal fertőztek meg. A vírust az állatok különböző napszakokban kapták, és a vírus terjedésének mértékét is folyamatosan vizsgálták. Az egerek 12 órán át világosban, 12 órában pedig sötétben voltak, ellenőrzött körülmények között. 
A vizsgálatokból úgy tűnik, hogy a nap legkorábbi órájában bekövetkező fertőzés a "leghatékonyabb", amikor az állatok pihenőidejüket kezdik meg, míg 10 órával később, az aktív időszak közepén a fertőzés esélye jelentősen csökken.
"A napszak egyértelműen befolyásolta a vírus terjedését, ami összhangban van a korábbi vizsgálatok eredményével is, ami szerint igenis számít, mikor kerül az influenzavírus elleni oltás beadásra" - mondja a kutatást vezető Akhilesh Reddy professzor.
A szakember szerint a váltott műszakban dolgozók épp ezért nagyobb veszélyben vannak, s jobban kell figyelniük immunrendszerünk védelmére.
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék