Kisgyerek

Napi 15 perc megváltoztathatja a gyermek viselkedését?

Szakértők szerint az, ha mindennap egy kis osztatlan figyelmet szentelsz a gyerekednek, csodákra képes. Íme, mi történik akkor, amikor kipróbálták ezt egy családban.
2021. November 30.
Napi 15 perc megváltoztathatja a gyermek viselkedését? (fotó: Getty Images)

A todaysparent.com szerzője élesben tesztelte, hogy hogyan változik a gyerek viselkedése, ha napi csupán 15 perc osztatlan figyelmet szentel neki.

Rettegtem az altatástól, két gyerekem van, egy hét- és egy ötéves lányom. Már azzal kezdődik, hogy nyaggatni kell őket, hogy fürödjenek meg, aztán könyörögni, hogy vegyék fel a pizsamájukat. Aztán a mese kiválasztása, melyiket, hány oldalt olvassak. További alkudozás arról, hogy ki üljön az ölembe, és hogy meddig tartson az ölelés. És végül sok (sok!) utolsó kérés: egy pohár víz, hiányzó plüssök és ölelések, amíg végül el nem aludtak, írja Claire Sibonney a todaysparent.com-on.

Nem értettem, miért olyan nehéz rávenni őket, hogy figyeljenek rám. Ami még rosszabb, hogy ez a küzdelem abba torkollott, hogy veszekedni kezdtem, amire nem voltam büszke. Így amikor hallottam arról, hogy napi 15 perc megerősíti és átalakítja a gyerekeimmel való kapcsolatomat, kíváncsi lettem.

Először Sarah Rosensweet, egy torontói coach-tól hallottam erről. “A gyermekeinknek valóban szükségük van arra, hogy érezzék, hogy figyelünk rájuk, hogy megértjük őket, és hogy számítanak ránk” – mondja Rosensweet. “Ha úgy érzik, hogy kapcsolódnak,, együttműködőbbek akarnak lenni. A velük való erős kapcsolatunk végső soron a legerősebb módja annak, hogy befolyásoljuk őket.”

Mi olyan különleges a “különleges időben”?

A “különleges idő” alapvetően a gyerekkel töltött, strukturálatlan és teljesen rájuk összpontosító idő. A különleges időben nem irányítasz, hanem bekapcsolódsz az ő világukba. A tevékenységeknek kreatívnak, aktívnak és nyitott végűnek kell lenniük – például a meseolvasás vagy a társasjátékok nem adják ugyanazt az eredményt. Az idő mértéke néhány perctől akár egy óráig is terjedhet, de Rosensweet szerint a legjobb, ha napi 10-20 percre törekszünk, gyermekenként.”Sokan azt gondolják, hogy a különleges idő azt jelenti, hogy az egész napot a gyerekkel töltik, és elviszik őket különböző helyekre, és pénzt költenek rájuk, de egyáltalán nem erről van szó” – mondja Rosensweet. “Ez azt jelenti, hogy elmerülsz a gyermeked világában és azt mondod: Én csak a tiéd vagyok. Mit szeretnél játszani?”

Hogy működik a különleges idő?

Az új szertartásunk valahogy így zajlik: mielőtt a férjemmel elkezdenénk vacsorát készíteni, beállítunk egy 15 perces időzítőt a telefonunkon, és kettesben játszunk a lányainkkal, Alice-szel és Edittel. Ő a hétéves gyerekkel az egyik szobában, én az ötéves gyerekkel a másikban, és másnap felváltva játszunk. Az “Alice és Edie idő” beütemezése talán túlzásnak hangzik, de amikor zsonglőrködünk a munkával, a házimunkával, a gyermekgondozással és milliónyi zavaró tényezővel, néha ez az egyetlen módja annak, hogy időt tudjunk kiszorítani arra, hogy csak a gyerekeinkkel legyünk. Az időkorláton kívül az egyetlen szabály az, hogy valami fantáziadús vagy fizikai tevékenységet kell végeznünk; nincsenek képernyők, és a gyerekek döntik el, mi történik. A kislányom szereti megmutatni, hogyan kell cipős dobozokból és csecsebecsékből babaházat építeni, vagy babázni. A nagyobbik gyerekem szeret a lábamon egyensúlyozni, mint egy repülőgép, vagy lovagolni rajtam, mint egy lovon.

Tippek a különleges időre

Ha hajlandó vagy elkötelezni magad a különleges idő mellett, kezdd el azzal, hogy minden nap felírod a teendőid listájára. Ez lehet a nap bármelyik időpontja, ami a családodnak megfelel, de mondd meg a gyerekednek, hogy mikor lesz, különösen, ha ez nem következetesen mindig ugyanabban az időben történik. Az időzítő beállítása szintén segít az elvárások kezelésében, de készülj fel arra, hogy nagy elégedetlenség lesz, amikor vége lesz, mondja Rosensweet.Talán elgondolkozol azon, hogyan fogsz minden nap új dolgokat kitalálni, de itt jön a legjobb rész: jobb, ha a gyerekekre bízod az ötletelést. Sőt, éppen ez a lényeg. Az én kisebbik gyermekem, Edie, született tehetség a varázslatos világok vagy véletlenszerű versenyek kitalálásában, például egy alvási versenyben, ahol a leghülyébben horkoló nyer. Alice, az elsőszülöttem azonban szereti a struktúrát. Rosensweet nem ajánl olyan tevékenységeket, amelyekben a gyerek a felnőttek világába kerül, mint például a süteménysütés, de Alice nagyon szeret főzni, ezért néha hagyom, hogy ő süssön vagy főzzön.

A különleges idő tényleg működik?

A családom az elmúlt néhány hónapban hetente négy-öt napot töltött különleges idővel. Az volt a célom, hogy minden nap legyen – hiszen csak 15 percről van szó, nem igaz? -, de kihívást jelent, hogy ezt beillesszem a napi rutinba.Amikor mégis sikerül, mindig úgy érzem, hogy nagyon sokat adott. Soha nem voltam egy úgynevezett szórakoztató anya – inkább a lányaimmal bújok össze, vagy nézem őket, ahogy játszanak, miközben kényelmesen ülök a kanapén vagy egy park padján. De ez arra sarkalt, hogy könnyedebbé váljak, miközben egy másik, bolondosabb oldalamat mutattam meg nekik. Egyúttal mélyebben megismerem őket egy gyerek szemén keresztül, ami egy kicsit furcsa, de csodálatos. A férjem – aki mindig is jobban tudott vicces apa lenni, – azt veszi észre, hogy a lányokkal való kapcsolata is kezd megváltozni. Imádják, hogy osztatlan figyelmet kapnak tőle a telefon és a munka zavaró tényezői nélkül. Észrevette, hogy boldogabbak, és hogy a mindennapi konfliktusok kevésbé szélsőségesek, mint korábban.Segített a testvéri rivalizálás problémáin is. Szerintem a lányaim jobban bíznak az irántuk érzett szeretetemben. Az ötévesem nem akarja, hogy napközben annyit babusgassam, mióta a különleges időben megkapja ezt a fajta figyelmet, és mindketten jobban elfogadják, hogy néhány könyv és dal után lefeküdjenek.Rosensweet szerint a minőségi idő fogalom a kulcs. Még ha otthon is vagy egy kisgyermekkel, és úgy érzed, hogy úgyis a nap 24 órájában a gyerekeddel vagy, a különleges idő akkor is többletet ad. Rosensweet ezt egy randevúhoz hasonlítja. Lehet, hogy a végén csak egy pohár bor mellett nézitek együtt a tévét, de ha nevet adtok neki, és romantikusnak, randinak nevezitek el, az segíthet a kapcsolatteremtésben. “Az a mondat, hogy “a következő 15 percben csak a tiéd vagyok” vagy “együtt töltjük az időt”, ezt még egy kisgyerek is megérti.”