Kisgyerek

Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása 2022

Kik és meddig igényelhetik a nagycsaládosok autóvásárlásának támogatását? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
2021. December 20.
Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása 2022 (fotó: Getty Images)

2019. július elsejétől a nagycsaládosok támogatást igényelhetnek autóvásárlásukhoz. Lássuk, meddig tart a program, mi számít nagycsaládnak, mekkora összegből, milyen autót vásárolhatunk.

Kik igényelhetik a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását?

A 3 vagy több gyermekkel rendelkező családok számítanak nagycsaládosoknak, ők igényelhetik a támogatást. A támogatást a legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult szülők igényelhetik. Azok is igényelhetik a támogatást, akiknél úton van a harmadik, ikrek esetén a második-harmadik gyermek, a várandósság betöltött 12. hetét követően.

Magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel kell rendelkeznie a kérelmezőnek.

A támogatás vissza nem térítendő támogatás.

Egyedülálló szülő igényelheti-e a támogatást?

Igen.

Melyek az igénylés kizáró okai?

Kizáró oknak számít a bármekkora mértékű adótartozás, illetve nem állhat bűncselekmény elkövetése miatt büntetés hatálya alatt egyik fél sem.

Meddig igényelhető a támogatás?

A Magyar Államkincstár (Kincstár) 2019. július 1-től kezdte meg a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, a program 2022. december 31-ig tart.

Milyen autót igényelhetünk?

Legalább hétszemélyes új személyautót igényelhetünk illetve használt autó vásárlására is van mód, amennyiben a 7 személyes autó még nem múlt el 1 éves, és nincs benne 2000 kilométernél több.A támogatással megvásárolt autónak M1 járműkategóriába kell esni, ez azt jelenti, hogy csak személyszállító autó lehet, a gépjárművezető ülésén kívül legfeljebb 8 ülőhellyel.

Kell-e jogosítvány a támogatáshoz?

A kérelmezőnek vagy házastársának/élettársának rendelkeznie kell legalább “B” kategóriás, érvényes vezetői engedéllyel.

Mekkora a támogatás mértéke?

A támogatás összege az autó bruttó vételárának 50 százaléka, de maximum 2,5 millió forint lehet.

Zártvégű lízinggel vagy gépjárműhitellel is igényelhető a támogatás.

Meg kell előlegezni a támogatást az igénylőnek?

Nem, a támogatás összegét az állam közvetlenül a kereskedőnek utalja.

Eladható-e az autó?

Az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés hatálybalépésének napjától számított három éven belül nem idegeníthető el, azaz nem adható el az autó. Ebben a három évben az autón kell lennie a Családbarát Magyarország logónak.

A támogatási eljárásnak van-e költsége?

A támogatás elbírálásával kapcsolatos eljárás költség- és illetékmentes.

Milyen esetben kell visszafizetni a támogatást?

A támogatást vissza kell fizetni ha:

  • az igénylési nyilatkozat a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmaz
  • 3 éven belül az igénylő eladja az autót
  • 3 éven belül átalakítja az autót
  • 3 éven belül eltávolítja a Családbarát Magyarország matricát
  • 3 éven belül házassága vagy élettársi kapcsolata úgy szűnik meg, hogy a gyermekek elhelyezése szempontjából már nem minősül nagycsaládosnak.
  • a támogatást örökbefogadott gyermekre vonatkozóan állapították meg és a támogatás igénylésétől számított két éven belül felbontják az örökbefogadást.

Ha visszafizetési kötelezettsége van az igénylőnek, akkor a Magyar Államkincstár lehetőséget adhat a részletfizetésre, de ezt külön kérelmezni kell. Ha a Kincstár indokoltnak tartja, akkor 12 vagy 36 hónapos részletfizetést lehet kérni méltányosságból.

Mi az igénylés menete?

A kérelmet a Magyar Államkincstár honlapján megtalálható formanyomtatvány és mellékletei teljes körű kitöltésével és aláírásával nyújthatjuk be. A nyomtatványok és a mellékletek az alábbi link alatt érhetőek el.A kitöltött kérelmet benyújthatjuk elektronikusan, itt: https://szuf.magyarorszag.hu/szuf_fooldal#ugyleiras,005dc814-4897-4eff-8e61-24444ddbc445, postai úton (1919 Budapest, 1081 Budapest Fiumei út 19/A), illetve személyesen a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatán és a kormányablakoknál. A szerzési támogatásra való jogosultságról határozat készül, amely alapján a támogatást a megfelelő feltételekkel rendelkező autókereskedőnél lehet érvényesíteni. Az adásvételi/lízing szerződés megkötésére 6 hónap áll rendelkezésre. Az adásvételi szerződést meg kell küldeni a Kincstár felé, majd a megítélt összeget a beérkezést követő 15 napon belül a Kincstár közvetlenül a kereskedőnek utalja el.A nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról a 45/2019. (III. 12.) kormányrendelet rendelkezik.