Kisgyerek

Mutassuk vagy rejtsük el a gyerek elől a szerelmünket?

Te mennyire mutatod ki a párod iránti vonzalmadat, ha a gyerekek is a közelben vannak? Fogjátok egymás kezét, esetleg csókolóztok is? Biztonsan elgondolkoztál már azon, mi a jobb: ha látják ezt a gyerekek vagy inkább nem.
2019. Július 07.
Baj, ha látja a gyerek a szerelmünket?

Megnyugtatunk: egy ölelés, egy csók vagy egy simogatás nemcsak teljesen normális, de kifejezetten pozitív hatással lehet a kicsik fejlődésére! A szakemberek szerint ezek a gyengéd mozdulatok segítik megtanulni a gyerekeknek, milyen is egy egészséges, támogató párkapcsolat, ez pedig a szociális és érzelmi képességeikre is nagyszerűen hat. Az pedig, hogy azt látják, a szülei szeretik egymást, ragaszkodnak a másikhoz és ezt ki is mutatják, bennük is erősíti a biztonságérzetet.

Ráadásul, ezekkel a mozdulatokkal a szülők már nagyon korán megtaníthatják a gyerekeknek, milyen a tiszteletteljes, az elfogadáson és a beleegyezésen alapuló kapcsolat.

De mit tanulhatnak még a kicsik abból, ahogy ti ketten a partnereddel egymáshoz viszonyultok?

  • Az érintés, ölelés, simogatás segítségével megnyugtathatjuk a másikat, és szavak nélkül is kifejezhetjük, hogy támogatjuk és megértjük őt. Ennek ráadásul biológiai okai is vannak, hiszen az érintés hatására oxitocin szabadul fel a szervezetben, a stresszhormonok szintje pedig csökken.
  • Máshogy fejezzük ki a szülők és a gyerekek közötti szeretetet, és máshogy azt, amikor két felnőtt szereti egymást. Nagyon fontos, hogy a kicsik képesek legyenek különbséget tenni a “plátói” érintések és az esetlegesen szexuális töltetű érintések között! Amikor megcsókolod, megsimogatod vagy megöleled a partneredet, esetleg el is mondod a gyermekednek, hogy ezt azért teszed, mert szerelmet éreztek egymás iránt, segítesz neki elsajátítani az egészséges szexualitás alapjait.
  • Lehet, hogy a gyerekek viccesen fújolnak, vagy éppen elfordítják a fejüket, ha azt látják, hogy megcsókoljátok egymást, de valójában nagyon is mélyen érinti őket ez a dolog és rengeteget tanulnak belőle, és a közöttetek lévő erős kapcsolat a számukra is biztonságot jelent. Ezzel pedig nő az önbizalmuk is.
  • Végül, de nem utolsósorban: a kicsik számára a legfontosabb lecke az életről az, amit a szülőktől látnak. Később, felnőttként is ebből indulnak majd ki. Például akkor is, amikor a saját párkapcsolatukat építik fel!

Arra figyeljetek azonban oda, hogy hol van a határ. A túlzott szexualitás, a közönségesség vagy akár a – nektek vicces és játékos – erőszak összezavarhatja őket és nagyon kellemetlenül érezhetik magukat.

(Forrás: smartparenting.com.ph)

Ez is érdekelhet: