Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mozgásfejlesztést a fa alá? Igen!

Szerző: Szőke Anna

2018. december 17.

Forrás: babaszoba.hu

Miért ne lehetne mozgásfejlesztő eszközt is rakni a fa alá? Talán elsőre meglepően hangzik, de egy korszerű tornaeszköz nagy örömet tud okozni a gyerekeknek, különösen télen, amikor beszűkül a mozgásterük a zord időjárás miatt.

A beltéri hintákat is imádják a gyerekek
Köztudott, hogy a gyerekek mozgásigénye hatalmas, kíváncsiságuk csillapíthatatlan, s a kúszásra-mászásra, ugrálásra, hintázásra elraktározott energiakészletük szinte végtelen. A téli időszakban pedig, amikor túl latyakos vagy szimplán túl hideg van a szabadban "lefárasztani" a gyerekeket, jól jön néhány beltéri, ám mégis lakásbarát tornaeszköz. Most összegyűjtöttem neked a legszuperebb fejlesztő termékeket, innentől már csak el kell döntsd, hogy a szerencsés apróságnak melyik okozná a legtöbb örömet a karácsonyfa alatt.
"A szabad, játékos mozgás kisgyermekkorban fejleszti a idegrendszert, annak szerveződését stimulálja, míg a gyermekek "csak" játszanak. A mozgásos játékok általi tapasztalatszerzés, mozgásfejlődés nagyon fontos a tanulási képességek kialakulásában, fejlesztésében, így későbbi hatása az iskolában mutatkozik meg. A gyermek legfontosabb fejlesztő eleme a játék! Hagynunk kell, illetve lehetőséget kell adni a játékos mozgásra" - tudom meg Shakkour Eleonórától a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet konduktorától.

Egyensúlyfejlesztés? Varázspalló!

Először Hollandiában találkoztam ezzel az első ránézésre végtelenül egyszerű eszközzel ott ugyanis tanársegédként 2,5-4 éves gyerekek mellett dolgoztam egy Amszterdam közeli iskolában. A varázspalló volt a csoport legkedvesebb játéka, mindig verseny ment azon, hogy épp ki játszhasson vele. A gyerekek billeghetnek vele (kiválóan fejleszti az egyensúlyérzéket), mászhatnak alatta-felette, csúszdázhatnak rajta, de szerepjátékokhoz is kitűnően használható; lehet bárka, autópálya, és még sorolhatnám, hisz a lehetőségeknek csak a kicsik képzelete szab határt.

Izgalmas lépegetők

A térérzékelést és mozgáskoordinációt elősegítő lépegető "kövek" különféle méretekben és magasságokban elérhetőek (a GONGE folyami kő szett laposabb darabokat, míg a hegycsúcsok névre hallgató verzió magasabb lépegetőket tartalmaz) és tornaeszközből egy pillanat alatt válnak vad folyami krokodilok fejbúbjaivá, amiken átugrálva juthatnak át a kicsik a túloldalra. Magas minőségű, nagy teherbírású műanyagból készültek, csúszásgátló talpazattal, így a felhőtlen játék közben is biztonságban tudhatod a porontyokat.

Jolly joker: a hinta

A hinta a játszótéren is mindig a legkedveltebb játékszer, így nem csoda ha a beltéri hintákért is megőrülnek a kicsik. A hintázás mozdulata a relaxáláson túl számos fontos tényezőt is elősegít; hatással van például az egyensúlyérzékre, a ritmusérzékre, a mozgáskoordinációra, sőt a finommotorikus mozgások fejlődésére is. A kisebbeknek biztonságos, - akár fekvő pózban is használható -verziót ajánlok, a nagyobbaknak pedig az úgynevezett csepphinta szerezhet sok örömet. Míg ezek használatához leginkább egy plafonba befúrt kampó szükséges, addig egy egyszerű hintát már az ajtófélfába fúrt rögzítéssel is feltehetsz, a gyerekek öröme végtelen lesz.

Billenő fejlesztő

Az egyensúlyozó tölcsért kisebbeknél finom ringatásra, forgatásra használhatod. A nagyobbak pedig már önállóan ismerkedhetnek a bizonytalan egyensúlyi helyzettel és tanulhatják meg kezelni azt a tölcsér segítségével. A tölcsér számos fejlesztő módszer alapkelléke, babafoglalkozásokon a kicsik sokszor el is szunnyadnak benne mozgása annyira megnyugtató. Egy továbbfejlesztett változata az úgynevezett Bilibo, ami a mozgásfejlesztés mellett bizonyítottan pozitív hatással bír többek közt a megkésett beszédfejlődésre is és remek eszköz a gyerekek szabad játékának elősegítésére a kreativitásuk fokozására.

Mérleghinta kicsiben

A szokásos libikókával ellentétben, a mini mérleghinta mind testvéreknek, mind egyke gyerekeknek rendkívül szórakoztató lehet. Ketten hagyományos funkciójában mérleghintaként használhatják a kicsik, egyedül pedig billeghetnek vele vagy egyik oldalról a másikra átsétálva fejleszthetik egyensúlyérzéküket rajta.
Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék