Kisgyerek

Most akkor X, Y vagy Z? Útmutató az egyes generációkhoz

A baby boomerektől kezdve az Alfa generációig elmondjuk, ki tartozik az egyes csoportokba, és azt is, hogy változtak a szülői minták a különböző generációkban.
2020. Január 06.
Most akkor X, Y vagy Z? Útmutató az egyes generációkhoz (Fotó: iStock)

Az egyes generációkat meghatározó események ismerete segítenek abban, hogy jobban megértsük magunkat, szüleinket, nagyszüleinket és gyermekeinket is. Milyen generációba tartozunk mi és tartoznak ők a születési évszám alapján, és mi jellemző az egyes generációkra? Segítünk!

A nagy generáció, az 1901 és 1924 között születettek

A nagy generáció túlélte a nagy depressziónak nevezett időszakot, majd harcba indult a 2. világháborúba. A korszak szülöttei körében lett népszerű a jazz és a swing zene, azonban ne gondoljuk azt, hogy a provokatív jazz-korszak tagjairól van szó. A generáció szülőinek keményen kellett dolgoznia azért, hogy a családjukat elláthassák, gyermekeiket felnevelhessék, és ugyanezt várták el később gyerekeiktől is.

A csendes generáció, az 1928 és 1942 között születettek

A csendes generáció elnevezés hátterében az 1950-es évek elejének eseményei állnak, amikor Joseph Raymond McCarthy szenátor az Amerikai Egyesült Államokban minden kommunistának vélt személyt a nép ellenségének nyilvánított, és a legkisebb gyanú esetén is kemény szankciókra számíthattak az emberek. Így erre az időszakra jellemző volt az elhallgatás, a konformizmus, ezért a korszak generációját csendes generációnak nevezték el. Akár a nagy generáció, úgy a csendes generáció szülői gyermekeiktől elvárták, hogy a kijelölt úton járjanak és keményen dolgozzanak, akárcsak ők maguk.

Baby boomerek, az 1943-1964 között születettek

A mostani Z generációsok nagyszüleinek generációja a baby boomer, akik fiatalabb korukban szembementek szüleik elveivel. A baby boomerek nevüket onnan kapták, hogy a háború után hirtelen nagyon sok gyermek született. Az Egyesült Államokban a generáció tagjai szembeszálltak szüleikkel, tiltakoztak a vietnami háború ellen, és hozzájuk kötődik a “Szerelem nyara” is, az 1960-as évek ellenkultúrájának nagy zenei tüntetései. A baby boomerek voltak a szülők első olyan generációi, akik figyelembe vették a gyermekeik nézőpontját, és ekkor kezdődött a családi kupaktanács koncepciója is.

X generáció, az 1965 és 1979 között születettek

Az X generációt egy igazi lázadó generációnak tartják, akik olyan időszakban nőttek fel, amikor meghatározó volt az MTV-kultúra, az AIDS elleni és a melegjogi mozgalmak, és egy nagy kulturális változás vette kezdetét a világon. Az X generációs szülők azok, akik először alkalmaztak helikopter szülői nevelési stílust – ellentétben a baby boomer szülőkkel, akik egész nap engedték a gyerekeiket kint játszani. Az X generációs szülők már sokkal inkább részt vettek a gyerekeik életében, mindennapjaiban és oktatásában, mint a korábbi generációk.

Y vagy milleniumi generáció, az 1981 és 1996 között születettek

Az Y generáció tagjai az ezredforduló olyan eseményeinek idején nőttek fel, mint a 9/11-es terrortámadás, és végig követték a mai napig is tartó terror ellenes küzdelmet. Ők az első olyan generáció, akik már akár gyerekként is megismerkedhettek az internettel, amely ma is jelentős szerepet játszik az életükben. Vannak, akik azzal vádolják ezt a generációt, hogy nagyon énközpontúak és túlzott szerepet tölt be az életükben a technológia, ez a nemzedék valójában nagyon közösségorientált és környezettudatos – ezeket a vonásokat pedig saját gyermekeiknek is igyekszenek átadni.

Az Y generációs szülők számos dolgot vitathatatlanul jobban csinálnak a gyereknevelés terén, mint a korábbi nemzedékek. Az Y-os szülők nagyon nyitottak, és gyermekeiket különféle családtípusokban nevelik. Nagyon igyekeznek, hogy gyermekeik azzá válhassanak, akik lenni szeretnének, és elégedettek lehessenek önmagukkal. Azok az Y-os szülők, akik gyerekként megtapasztalták a helikopter nevelési stílust, igyekeznek, hogy gyermekeiket másképp neveljék, és ne tartsák állandó felügyelet alatt.

Z generáció, az 1997 és 2010 között születettek

A Z generáció tagjai nagyon különböznek a korábbi generációktól, főként az őket közvetlenül megelőző Y-osoktól. Az új típusú nemzedék tagjainak életében nagy szerepet játszott a technológia rohamos fejlődése, ezért digitális bennszülötteknek is nevezik őket. Ők már egy olyan világba születtek, ahol állandó jelleggel kapcsolatban állhatnak másokkal, az internetnek köszönhetően, telefonok, táblagépek és egyéb képernyők által.

Ki következik utánuk?

A 2010 után született generáció tagjai az Alfák, akik legidősebb tagjai lassan már tizenévessé válnak. Ők az első olyan generáció, akik nem olyan világba születtek, ahol még nem létezett a közösségi média, és sokkal hozzáértőbbek technológiai tekintetben, mint bármely más nemzedék. Mivel az alfa generáció tagjai még fiatalok, viszonylag keveset lehet róluk tudni, hiszen a fő vonásokat csak a korai felnőttkoruk alapján ismerjük majd meg. Ha szülőként Alfás gyermeket nevelünk, akkor miénk az a megtiszteltetés, hogy segítsük őket a legjobb döntések meghozatalában.

(A cikk forrása: parents.com)

Kapcsolódó írásaink: