Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Moss kezet, nem halsz bele!

Szerző: Babaszoba.hu

2011. június 7.

Forrás: babaszoba.hu

Tóth Krisztina a Mikróbaj Élelmiszer-biztonsági Egyesület elnökének közleménye"Ha az élelmiszer-biztonságról van szó, nem létezik uborkaszezon" - mondja aggodalommal Tóth Krisztina, a Mikróbaj Élelmiszer-biztonsági Egyesület elnöke, amely éppen a napokban kezdi meg működését. Az egyesület többek között azért jött létre, hogy széles körben felhívja a magyar lakosság figyelmét azokra a veszélyekre, amelyek a hétköznapi higiéniás szokások és azok hiánya miatt alakulnak ki. Az egyesület létrejöttének egyik apropója a németországi fertőzésjárvány, amely Tóth Krisztina, az egyesület elnöke szerint - ha sürgősen nem változtatunk a szokásainkon - csak a kezdet.
Tóth Krisztina élelmiszer-biztonsági szakértő szerint a problémák nem kizárólag a vegyszerezés, az élelmiszerek és alapanyagok nem megfelelő kezeléséből erednek. A veszély jó részét maguk a vásárlók okozzák felelőtlen vagy tudatlan magatartásukkal. A Mikróbaj Élelmiszer-biztonsági Egyesület ezért széles körű tájékoztatási kampányba kezd azért, hogy megelőzhetőek legyenek a napjainkban zajló uborkapánikhoz hasonló esetek, illetve súlyos járványok elterjedése.
A szakértő úgy véli, a németországi járvány továbbterjedése egy kis odafigyeléssel viszonylag könnyen megelőzhető. A járvány az országhatáron kívülről ered, így amíg a veszély fennáll, érdemes a magyar zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni. "Így - amellett, hogy a hazai termelőket támogatjuk - kiküszöbölhető, hogy az újabb és újabb szállítmányokkal hazánkba is bejusson a veszélyes kórokozó. Ráadásul a magyar élelmiszerekről kijelenthető, hogy maximálisan biztonságosak, az Európában bejelentett élelmiszer-biztonsági problémák mindössze 0,5 százalékban fordulnak elő Magyarországon" - mondja Tóth Krisztina 2010-es adatokra hivatkozva.
Ijesztő adat, hogy a regisztrált élelmiszer-biztonsági hiányosságokból adódó megbetegedések 86 százaléka a háztartásokban történik. A szakember arra is rámutatott, hogy mivel baktériumok szájon át, jellemzően a gyümölcsök, zöldségek felszínére tapadva jutnak be az emberi szervezetbe, rendkívül fontos a rendszeres és alapos kézmosás. Járványveszély idején nem elég megmosni a zöldségeket, érdemes meg is hámozni őket. Nem szabad megengedni, hogy az élelmiszerek a ruhánkkal, főleg a cipőnkkel érintkezzenek. "Gyakran látom, ahogy a hipermarketekben a kisgyerekeket nem a gyerekülésre, hanem közvetlenül a megvásárolt élelmiszerek mellé ültetik be a bevásárlókocsiba. Így a gyermek cipője - amivel korábban a kutyapiszkos utcán sétálgatott - érintkezik a friss zöldségekkel és az egyéb élelmiszerekkel. A megvásárolt árut aztán beteszik a hűtőbe, így pár nap alatt akár otthon is kényelmesen kialakulhat egy fertőző baktériumflóra" - hívja fel a gondatlan gyakorlatra a figyelmet az élelmiszer-biztonsági szakember.

A járványról

Június 10. délutáni hírek szerint a járvány halálos áldozatainak száma 31-re emelkedett. A betegek közül változatlanul több mint 700-an vannak életveszélyben, esetükben fellépett az úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. A veszélyes és rendkívül agresszív baktérium több beteg esetében súlyos idegrendszeri károsodást okozott.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék