Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Morbilli(kanyaró)-mumps-rubeola elleni védőoltás

Szerző: Dr. Kulcsár Andrea

2003. március 22. | Frissítve: 2016. április 12.

Forrás: babaszoba.hu

A morbilli(kanyaró)-mumps-rubeola elleni, 15 hónapos és 11 éves korban adott kötelező oltás gyengített élővírus vakcina, melynek gyártásánál az oltóanyagvírust csirkeembrió szöveten szaporítják.

Morbilli(kanyaró)-mumps-rubeola elleni védőoltás

Konzerválószer helyett az oltóanyag stabilitását zselatin biztosítja, a baktérium szennyezést a neomycin tartalom védi ki. Az oltóanyag tojásfehérjét NEM tartalmaz.

Ki nem kaphat MMR oltást? Oltási ellenjavallat

 • Lázas, beteg gyermek nem oltható.
 • Immunhiányos állapotban (daganatellenes kezelés, veleszületett immunhiány) Védőoltási Szaktanácsadó konzultáció szükséges!
 • Immunglobulin pótlás vagy vérkészítmények az oltás védőhatását csökkentik. Ilyen készítmény adása esetén kivárási idő szükséges (3-12 hónap)
 • Terhesség alatt oltás nem végezhető. Fogékony nő oltását terhesség után mielőbb (még szoptatás alatt) el kell végezni!
 • Súlyos szisztémás neomycin allergia esetén az oltás ellenjavallt, de neomycin szemcsepp alkalmazása esetén észlelt kötőhártya izgalom esetén az oltás megengedett!
 • Terhesség alatt élő kórokozó tartalmú oltóanyaggal nem lehet oltani. Terhes véletlen oltása esetén a terhesség megszakítás nem indokolt! Oltás után 28 nappal biztonsággal vállalható terhesség.
 • MMR oltási reakció, oltási betegség

  Az oltóanyag élő, gyengített kanyaró, rózsahimlő és mumpsz vírusokat tartalmaz. A természetes fertőzéshez hasonló módon hat a immunrendszerre. Az oltás utáni 7-21 nap között jelentkezhet oltási reakció lázzal. Amennyiben láz mellett kanyaró-, rubeolaszerű kiütés (morbilliform, rubeoliform) jelentkezik, esetleg kétoldali nyálmirigy duzzanat észlelhető, oltási betegségről beszélünk. Az oltási betegség nem fertőz, a tünetek enyhék, a folyamat rövid idő alatt ( 2-3 nap) elmúlik.

  Amennyiben az általános állapot romlása mellett indokolatlanul magas lázat (39-40 Celsius fok), kifejezettebb tüneteket tapasztalunk, orvosi vizsgálat szükséges. Minden esetben gondolni kell az oltási betegség idején jelentkező más kórokozó okozta fertőzésre, mely véletlen egybeesés, nem áll ok-okozati kapcsolatban az oltással.

  Tévhitek az oltással kapcsolatban

  A gyulladásos bélbetegségek, cukorbetegség és az autizmus (tanulási és kapcsolatteremtési zavar) nem állnak ok-okozati kapcsolatban az MMR oltással. A félrevezető publikációk mindegyikét megcáfolták nagy esetszámú vizsgálatokkal. Tojásfehérje allergia, asthma esetén az oltás szabadon végezhető. Szoptatás alatt és a szoptató anya környezetében az oltás megengedett.

  Miért fontos, hogy minden gyermek be legyen oltva?

  Azokban az országokban, ahol a tömeges oltásokat bevezették és az átoltottság magas szintű (98%-nál nagyobb arányú), a kanyaró, a rubeola és a mumpsz előfordulása jelentősen csökkent. A védőoltás hatására ellenanyagok termelődnek a szervezetben, amelyek megvédenek a megbetegedéstől. Az oltottakban a vírus nem tud megtelepedni. A vírus cirkulációja a lakosságban csökken, mivel nem talál fogékony személyeket.

  Azokat a betegeket, akiket alapbetegségük, immunrendszerük állapota miatt nem lehet oltani MMR oltással, a környezetük védi azáltal, hogy az oltott egyének "körbeveszik" a fogékony (nem védett) társukat, akik az immunizált személyektől nem fertőződhetnek. Ezt a jelenséget herd immunitásnak nevezzük.

  Azok, akik egyéni megfontolásból megtagadják gyermekük oltását, mondván nincs betegség, hiszen mindenki be van oltva, visszaélnek a gyermeküket felelősséggel gondozó szülők és az összefogó társadalom által létrejött optimális helyzettel, egyben veszélyeztetik azokat a betegeket, akiknek oltása ellenjavallt, vagy életkoruk folytán még nem oltottak. Azok a gyermekek, akik önkényesen maradnak ki a kötelező oltásból, közösségbe nem járhatnak!

  Kapcsolódó cikkeink:
 • MMR kötelező védőoltás
 • Oltások: tévhitek és összeesküvés-elméletek
 • A leggyakoribb kérdések az oltásokkal kapcsolatban
 • Túlélési kalauz az oltáshoz

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék