Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mondd el a macinak!

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 23. | Frissítve: 2016. október 6.

Forrás: Kismama magazin

A kisgyerekeknek még nincs megfelelő szókincsük, hogy pontosan megfogalmazzák érzéseiket. Az értő szülői szem látja, ha valami foglalkoztatja csemetéjét. Faggatózással nem megyünk semmire, burkolt formában előbb kiböki, mi a baj.

Egy plüsmaci is sokat segíthet a gyerekek lelki problémáinak megoldásában


Ha sejtjük, hogy az óvodában érte kellemetlenség, játsszunk a babákkal, macikkal óvodásat. Ültessük körbe őket, és játsszunk el néhány tipikus helyzetet: öltözködés, sorakozás, kézmosás, étkezés. Persze előfordul közöttük csúfolódás, lökdösődés, bepisilés.
Talán az óvó néni sem mindig kedves, és megszidja, aki nem eszik meg mindent, nem tud gyorsan öltözködni... Mit szól mindehhez kisgyerekünk? Ő milyen szerepet vállal?
Orvosi vizsgálat előtt, után eljátszhatjuk, mi történik majd, illetve a sérelmeket megtorolhatjuk a babán, macin. Először vállaljuk magunkra a doktor szerepét, és fogadjuk kedvesen a kis betegeket, magyarázzuk el az ő nyelvén, mit teszünk vele... Szeretne csemeténk is orvos vagy nővérke lenni? Nagyobb orvosi beavatkozás előtt vagy rendszeres orvosi vizsgálatok alkalmával mindenképpen jó, ha eljátszhatja félelmeit, illetve megnyugtathatjuk a "macit".
Folytatásos mesében feloldhatjuk a kisgyerek egy-egy kudarcát, kisebb-nagyobb balesetét. A főszereplő egy kedvenc állatka lehet, akiről olyan történetet találunk ki, amibe beleszőjük személyes élményeinket.
Tipp: ötletet meríthetünk Gerlinde Ortner Gyógyító mesék I., II. című könyvéből.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék