Kisgyerek

Mivel tüntetheted el a golyóstoll- és a zsírkréta-alkotásokat a falról?

A kis művészek képzeletének időnként túl szűk a papírlap kerete, és hajlamosak lehetnek egy nagyobb felületre, például a nappali falára felrajzolni az alkotásaikat. Ha hasonló freskót találtál otthon, adunk néhány tippet, mivel tüntetheted el!
2022. Február 01.
Mivel tüntetheted el a golyóstoll- és a zsírkréta-alkotásokat a falról? (Fotó: Getty Images)

Mivel moshatod le a tollnyomokat a falról?

A romper.com portálnak nyilatkozó takarító szolgálat szerint a tollbalesetek eltüntetésének tökéletes otthoni módja a szódabikarbóna és a víz párosa. Ehhez el kell keverni 1 rész szódabikarbónát 2 rész vízzel (például 1 tk. szódabikarbóna és 2 tk. víz), majd addig szükséges finoman dörzsölni a falat a keverékkel, amíg a folt el nem tűnik. Ügyelj arra, hogy ne dörzsöld túl erősen, és jobb, ha abbahagyod, ha a festék leválását vagy megrepedezését látod.

Ha nem gond, hogy gyorsan kiszaladj a boltba, a szennyeződés eltávolító radírt is érdemes felvenned a bevásárló listára, javasolta Cynthia Berger, egy takarító szolgálat társalapítója. De nagyszerű alternatíva az otthon elérhető dolgok közül a nedves törlőkendő, ha a gyermek tollal rajzolt műalkotását próbáljuk eltávolítani a falról.

Házi készítési megoldásként találhatunk olyan tippet is, amelyben alkohol is szerepel a keverék összetevői között, amellyel be kellene dörzsölni a falfirkát. Berger szerint ezt az összetevőt azonban jobb kerülni a toll falról való tisztításánál. Elmondta a portálnak, hogy ugyan hatásos lehet, de könnyen túlzásba lehet vinni a használatát, ami hatással lesz a festésre is.

Mivel lehet megszabadulni a zsírkréta foltoktól?

A szódabikarbóna hatásos lehet a zsírkrétával szemben is. Ha csak egy kisebb alkotás, néhány vonal került a falra, elég lehet egynedves rongyot szódabikarbónába mártani, és enyhén ledörzsölni. Egy nagyobb folt esetén érdemes sűrű pasztát készíteni 3 rész szódabikarbónából és 1 rész vízből, mondta a Reader’s Digest portálnak Jen Stark, a Happy DIY Home alapítója. A pasztának fogkrém állagúnak kell lennie – ebbe célszerű egy fogkefét mártani, és körkörös mozdulatokkal finoman átdörzsölni a zsírkréta foltot. Időnként egy nedves ronggyal töröld le a felületet, hogy megbizonyosodj arról, hogy csak a zsírkrétát szedi le, és lásd, hogy hol kell folytatni a súrolást.

Ha éppen nincs otthon szódabikarbóna, érdemes lehet az ecet és a mosogatószer kombinációját is kipróbálni. Ehhez Stark szerint egy vödörben kell összekeverni 1 csésze meleg vizet, 1 csésze ecetet, és 2 teáskanál mosogatószert. Márts bele egy puha rongyot, és óvatosan kezdd el súrolni a zsírkréta nyomait. Haladj lassan, és figyelj a falra, hogy megbizonyosodhass róla, hogy nem sérted fel a festéket.

A szennyeződéseltávolító radír a zsírkréta foltnál is beválhat. Stark szerint ehhez először szükség van egy vödör meleg vízre, amibe néhány csepp mosogatószer is kerül. Mártsd a szivacsot a vízbe, majd nyomkodd ki, hogy nedves legyen, de ne legyen tele vízzel. Finoman dörzsöld le a zsírkréta foltot, egyik oldalról a másikra, vagy fel- és lefelé haladva. Ha azt látod, hogy a zsírkréta jön le, fordítsd meg a szivacsot, és szükség szerint nedvesítsd meg. Ne dörzsöld a falat túl erősen, mert lejöhet vagy elkenődhet a festék.

Forrás: romper.comrd.com