Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mivel segíthetsz a gyermekednek, ha fél a fürdéstől?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. augusztus 15.

Forrás: babaszoba.hu

A legtöbb baba szereti a fürdést, a pancsolást a buborékok között, a kellemes illatokat és a játékokat, amiket a vízben lehet játszani. De mit tehetünk, ha kicsit idősebb korában megutálja a fürdőzést (vagy akár ha soha nem is szerette)?

Mivel segíthetsz a gyermekednek, ha fél a fürdéstől? (Fotó: Getty Images)

Miért utálja néhány kisgyerek a fürdést?

Annak, hogy miért fél a fürdéstől, vagy miért utálja azt, gyakran a következő okok valamelyike áll a hátterében.
  • Valamilyen negatív tapasztalata volt a fürdőkáddal. Ez lehet akár egy egyszerűbb ok is, mint a túl forró vagy túl hideg víz, vagy éppen az, ha egy kevés fürdető vagy sampon ment a szemébe.
  • Függetlenségi törekvések. Ahogy a gyermek idősebb és önállóbb lesz, nem akarja, hogy hogy megszakítsa valami a számára fontos tevékenységet, amit végez. Amikor éppen játszik, azt nem szeretné megszakítani a fürdés miatt.
  • Félelem az ismeretlentől. A vízzel való játék, a vizsgálgatása, kísérletezés pancsolás közben izgalmas lehet, de nem akkor, ha a gyermeked nem teljesen érti a fürdőkád, a fürdővíz működését (Miért nedves a víz? Honnan jön? Hová kerül, amikor lefolyik a lefolyón?) - ilyenkor az izgalmas rejtélyek félelmekké alakulhatnak.

Mi segíthet, ha nem akar fürdeni?

Ha a te gyermeked is fél a fürdéstől, fontos, hogy óvatosan és következetesen mutasd meg neki, hogy a fürdés mégsem akkora dolog, hogy nem is olyan ijesztő. Ehhez érdemes kipróbálni a következő egyszerű módszereket.
  • Legyen lassabb a folyamat. A kádban lévő túl sok víz zavaró és ijesztő lehet egy kisgyereknek , és nagy visszahúzó erő lehet ahhoz, hogy beletegye a lábait. Ilyen esetben segíthet, ha a gyermeked nem egy vízzel feltöltött, hanem egy üres kádba ülhet. Kérd meg, hogy segítsen a kád feltöltésében, és engedd meg neki, hogy bármikor elzárja a vizet, amikor csak szeretné. Lehet, hogy először csak kevés víz kerülhet a kádba, de valószínűleg minden fürdés alkalmával engedi majd, hogy egy kicsit több fürdővizet folyass bele.
  • Tedd szórakoztatóvá. Ez a módszer segíthet, ha akár félelemből, akár érdektelenség miatt utálja a gyermeked a fürdést. Amikor eljön a fürdetés ideje, vess be egy új fürdőjátékot, készíts habfürdőt, vagy tedd érdekessé valamilyen tevékenységgel, mint például a csempéről lemosható, fürdőkrétás rajzolás. Mondd el a gyermekednek, hogy az új játékkal csak fürdés közben lehet játszani, ezért be kell szállnia a kádba, ha ki szeretné próbálni.
  • Alakítsd át a környezetet. Ha az új játék vagy tevékenység nem elég meggyőző, akkor érdemes lehet az egész fürdőszobai környezeten változtatnod, hogy pozitívabb asszociációkat társíthasson a gyermeked a fürdéshez. Kipróbálhatsz világító fürdőjátékokat, nyugtató zenét, akár egy kis nassolnivalót is bevethetsz egy kádra szerelhető tálcán szervírozva. Működhet az is, ha engeded, hogy fürdőruhában pancsoljon. Esetleg próbálkozz azzal, hogy mesét mondasz vagy olvasol neki, miközben fürdik. Amire érdemes figyelni ennél a módszernél, hogy állíts fel határokat, és néhány alkalom után fokozatosan szüntesd meg az átalakított környezetet, hogy a gyermeked ne csak ilyenkor legyen hajlandó fürdeni.
  • Legyen egy jutalomrendszer. Ha egy nagyon apró jutalmat kap, valószínűleg szívesebben száll be a kádba a gyermeked. Készíts egy matricagyűjtős táblázatot, vagy dobj egy színes műanyagérmét minden fürdés után egy üvegbe, stb. - így minden fürdés után kaphat egy kis díjat, ami ösztönözheti a gyermekedet.
  • Váltsatok zuhanyra. Ha kifejezetten a fürdővizes fürdéssel van problémája a gyermekednek, akkor egyszerűbb, ha zuhanyzásra váltod a fürdést. Egy kisgyermek egyedül még nem zuhanyozhat, ezért felügyelned, segítened, asszisztálnod kell a folyamatot ilyen esetben is. Ha a gyermeked azért nem szeret fürdeni, mert untatja, akkor is jó döntés lehet a zuhanyzásra váltani, hátha ezt izgalmasabbnak találja - egy-két hét múlva pedig lehetséges, hogy ismét fürdővízben szeretne majd pancsolni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék