Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mivel fog igazán jól játszani?Segítség a játékvásárláshoz

Szerző: Balányi Klári

2011. szeptember 6.

Forrás: Kismama magazin

Néha a kevesebb több, és az egyszerűbb dolgokkal sokkal tovább és sokkal szívesebben játszik a gyerek, mint a drága csodákkal.Az egyszerű játékok, például egy natúr fakockakészlet sokszor több játéklehetőséget rejt, mint a részletekig kidolgozott, teljesen felszerelt készletek, mert tágabb teret enged a gyerek fantáziájának. Hosszabb ideig játszhat vele, ha kreativitásának megfelelően mindig másképpen használhatja fel az elemeket. Jó választás lehet egy alapkészlet, amit majd a későbbiekben bővíthetsz, ha szívesen játszik vele.

Másik fontos szempont, hogy a fejlettségi szintjének megfelelő legyen - ez pontosabb kifejezés, mint az életkorának megfelelő. Azt jelenti, hogy már tud valamit kezdeni az adott játékkal, rendelkezik azokkal a képességekkel, hogy elboldoguljon vele, tehát örömet jelent neki a vele való foglalkozás. Ugyanakkor egy kis nehézséget is kell találnia benne ahhoz, hogy érdekesnek találja, némi izgalmat, hogy tényleg sikerül-e kiraknia, felépítenie, hiszen csak így köti le őt. Lényeges, hogy sikerélményt és kihívást is jelentsen egyidejűleg. A csomagolás tájékoztatóján levő életkorra vonatkozó javaslatot vesd össze gyereked képességeivel, és inkább az utóbbit vedd figyelembe.

Lesd meg, mit csinál, amikor gyanús csönd van a gyerekszobában: ilyenkor elmélyülten foglalkozik valamivel, ami nagyon leköti - ez is támpont lehet a játékválasztásnál. Szeret egyedül rakosgatni, vagy mindig igényli a játszótársat? Utóbbi esetben olyan játékot válassz, ami neked is tetszik, hogy szívesen játssz a gyerekkel. Ingyenes, személyre szóló pedagógiai segítséget kapsz a játékválasztásban, ha a kicsivel együtt ellátogatsz a Játékforrás élményboltba, ahol ki is próbálhatjátok a játékokat - tájékoztat Vadász Viktorné, a Játékforrás Szakmai Műhely játékpedagógusa.

Többszintes játékok
Hallottál már ilyenekről? Ötéves kortól - ez áll a dobozon. A "hivatalos" játékszabályban leírtakon kívül másképpen is játszhattok az úgynevezett többszintes játékokkal. A nagyobb gyerekkel "rendesen" kártyáztok, a kisebbnek az is kihívás, hogy felismerje, mi változott papa maci ruházatán. Milyen színű a nadrágja? Keressetek még ugyanolyan lapokat! Rakjatok ki sorozatokat! Így egyetlen játék akár évekig újabb szórakozást nyújt.

Papa Maci kártya

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék