Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mitől horkol?

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11. | Frissítve: 2017. február 21.

Forrás: Kismama magazin

A kisgyerekek mintegy tíz százaléka rendszeresen horkol álmában, további harminc százalékuknál csak alkalmanként figyelhető meg ez a jelenség.

A horkoló gyerekeknél más tünetek is gyakoriak: izzadnak álmukban, nehezen ébrednek reggel, éjjel kiszárad a szájuk, gyakran kérnek inni. Napközben is gyakran veszik a szájukon át a levegőt, nyugtalanok, fáradékonyak. Mindez az akadályozott orrlégzés következménye.

Számos ok okozhat légzési problémát

A horkolást ugyanis az okozza, hogy a lágy szájpadlás területén beszűkültek a légutak, ezért a szervezet nehezebben jut elegendő oxigénhez. Gyakran a megnagyobbodott orrmandula áll az akadálytalan légzés útjában, nagyobb gyereknél a garatmandula is képezhet akadályt.
Az orrmandulára gyanakodhatunk, ha a gyerek gyakran náthás, a nátha arcüreggyulladássá alakul, fáj a füle, időnként nem jól hall. Előfordulhat, hogy anatómiai sajátosságok okozzák a nehezített orrlégzést. Forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz, hogy tisztázhassuk a panaszok okát! Sok orvos a mandulaműtétben látja a megoldást, mások szerint idővel kinövi a gyerek ezt az állapotot.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék