Kisgyerek

Mit tehetsz, ha a kisgyereked gúnyneveken szólít?

Sok szülő találkozik azzal, hogy 3-4 éves kisgyermeke elejt egy-egy csúnya szót, mert tesztelni akarja, hogyan reagálnak rá, vagy éppen egy korábbi reakciót akar így megismételtetni.
2022. Június 02.
Mit tehetsz, ha a kisgyereked gúnyneveken szólít? (Fotó: Getty Images)

Hasonló helyzet az is, amikor a kisóvodás valamilyen gúnynéven szólítja a szülőt.

Ahogy a WikiHow portál Paul Chernyak, professzionális tanácsadóval közös cikkében is kiemelik, nem szabad elfelejteni, hogy a gyermek viselkedése nem személyeskedés – ez a saját haragjáról vagy tehetetlenségéről szól, nem rólad. Azért viselkedik így a kisgyermek, mert még nincs meg a megfelelő megküzdési képessége vagy empátiája ahhoz, hogy jobb megoldást találjon a problémáira. Sőt, valószínűleg nem is ismeri azoknak a szavaknak a jelentését, amiknek nevezett, és hajlamos lehet megismételni a másoktól hallottakat.

Nagyon fontos, hogy hogyan reagálsz, ha a kisgyermek “hülyének”, “popó-fejűnek”, vagy valamilyen hasonló gúnyos néven nevez, hiszen ezen múlhat, hogy a jövőben megismétlődik, folytatódik-e ez a gúnyolás, csúfolás.

Hogyan érdemes reagálni?

Ahogy azt a verywellfamily.com portál is írja, még az is lehet, hogy ilyen esetben a legszívesebben elnevetnéd magad, azonban ha túl sok figyelmet fordítasz a gúnynévnek, az csak arra ösztönzi a kisgyereket, hogy megismételje később is. Ugyanígy ösztönözheti ezt a viselkedést, ha dühös leszel, és túl nagy ügyet csinálsz ebből a dologból.

Néha a figyelmen kívül hagyás a legjobb megoldás ebben a helyzetben, azonban a kisgyerek ismét használja a gúnynevet, vagy más tiszteletlen nevet használ, akkor érdemes közbeavatkozni, például a következő módon: “Nem szeretem, ha csúnya neveken szólítasz. Kérlek, ne csináld ezt újra.” – majd sétálj odébb, és kezdj el valami másra összpontosítani. Így tudatod vele, hogy ez egy nem megfelelő szó, és nem vonja vele magára a figyelmedet sem.

Más módszerek a düh kezelésére

Lehetséges, hogy a kisgyerek azért sérteget, mert dühös vagy ideges – ilyen esetben fontos megtanítani neki, hogy nem helyes ekkor sem olyan szavakat használni, amelyekkel megbántanak másokat. Helyette taníts neki néhány egyszerű dühkezelési módszert.

Tudasd vele, hogy rendben van, ha dühös, mérges, de nem elfogadható, ha bánt másokat. Segítsd, hogyan tudja verbalizálni az érzéseit, és inkább azt mondja, hogy “dühös vagyok”, ahelyett, hogy azt mondaná, hogy “hülye vagy”.

Tanítsd meg arra, hogy ahogyan fontos az, hogy fizikailag nem bántunk másokat, úgy az is, hogy a szavainkkal se sértsük meg az érzéseiket, és magyarázd el, hogy az embereknek rosszul eshet a gúnyolódás, és ez nem szép dolog. Akár még az is megerősítheti, hogy ez sérti az érzéseket, ha azt mondod, hogy “Aú!”/”Jajj!”, ha a kisgyerek valamilyen gúnynéven szólít.

Azért is fontos idejében megfékezni ezt a viselkedést, hogy a gyermek ne szólítson így más gyerekeket (vagy felnőtteket) az óvodában.

Dicsérd, ha kedves, és mutass neki példát

Bátorítsd a kedves szavak használatára a kisgyerekedet azzal, hogy megdicséred, amikor valami szépet mondott: “Nagyon kedves volt tőled, hogy elmondtad a nővérednek, hogy szépnek tartod a felsőt, amit ma felvett.”.

Természetesen az is nagyon fontos, hogy a szülőtől se hallja azt a gyermek, hogy gúnyos, csúnya néven illet másokat, hiszen lemásolhatja ezt a viselkedést. Ahogy a legtöbb dologban, ebben is a szülei az elsődleges példaképek a számára.

Forrás: verywellfamily.comwikihow.com