Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit tegyünk, ha sebes a gyerek fütyije?

Szerző: Kiss Virág

2017. szeptember 1. | Frissítve: 2019. augusztus 1.

Forrás: babaszoba.hu

Kisfiad lesz? Akkor jó lesz időben felkészülni a fütyigondokra! Mi a teendő a fitymagyulladással? Hogyan kezeljük ezt a problémát?

Mit tegyünk, ha sebes a gyerek fütyije?

Kezdetben pelenkázáskor, később az esti fürdetésekkor tűnhet fel, ha valami gond van a gyerkőc fütyijével.
Én is ijedten szaladtam orvoshoz, amikor úgy láttam, a fityma a kelleténél pirosabb, és a fiam kellemetlen, égető érzésre panaszkodott. Szerencsére a vizsgálat kiderítette, hogy semmi ok az aggodalomra, valószínűleg az alsónadrág okozta irritáció lehetett a probléma, ami néhány napig tartó betadine-os kezeléssel szépen meg is szűnt.

Milyen jelei lehetnek a fityma és a makk gyulladásának?

Szembetűnő jel lehet, ha viszketés, bőrpirosodás vagy akár duzzanat jelentkezik az intim tájékon, ami érintésre is fájdalmas lehet. A pisilés kellemetlen csípő érzést okoz a gyermeknek, és előfordulhat, hogy a vizelete is zavaros. Néha gennyes váladékozás és akár felmaródás is kísérheti a gyulladást.

Mitől gyulladhat be?

A fityma és makk gyulladásának számtalan oka lehet. A baktériumok által okozott gyulladás ritkábban fordul elő, gyermekeknél gyakori ok lehet azonban a nedves, meleg környezet a pelenkában, amely kedvez a gombák elszaporodásának. A későbbiekben pedig sokszor a szűk fityma lehet a probléma forrása, amely alatt felszaporodhatnak a kórokozók, és gyulladást hozhatnak létre.
Fontos tudatosítani a szülőkben, hogy túl korán végzett, erőltetett fityma hátrahúzás szintén sérülést és berepedezést okozhat, ami hegesedéshez végül pedig valódi fitymaszűkülethez is vezethet.

Megelőzés és tennivalók

Mindenképpen ügyeljünk az intim tájék higiéniájára a kisfiúknál is! Ha ugyanis a makk mögötti területen felgyűlt váladék eltávolítására nem fordítunk gondot, akkor bizony gyakran alakulhat ki gyulladásos betegség. Fontos tehát a fityma óvatos hátrahúzása és a szappanos lemosás minden fürdéskor. A szobatisztaságra szoktatáskor a napi rutin részévé kell tenni a wc használat előtti és utáni kézmosást, valamint már egy éves kortól a fürdés során a fityma óvatos hátrahúzását és az alatta lévő terület gondos tisztítását. Ügyelni kell arra, hogy csak annyira szabad hátrahúzni finoman a fitymát, amennyire az engedi!
Amennyiben mégis gyulladást tapasztalunk, mindenképpen foglalkozni kell a problémával, mert a kezeletlen gyulladás fitymaszűkülethez vezethet.
Az első és legfontosabb teendő a fityma alapos tisztítása. Enyhébb esetekben ehhez többnyire kamillás vagy betadine-os oldattal való helyi lemosást szoktak javasolni kisgyermekek esetében. Emellett gomba- vagy baktériumölő kenőcsöket kell használni az orvos utasításának megfelelően.
Ha gyakran tapasztalunk gyulladást, mindenképpen utána kell járni a kiváltó oknak! Ebben elsőként a gyermek házi orvosa illetve gyermeksebészeti szakvizsgálat segíthet.
Ha a gyerkőc fütyije duzzadt, színe kékes vagy lilás, akkor késlekedés nélkül keressük fel a gyereksebészetet, mert a fitymazsák átöblítésére lehet szükség a gyulladás megszüntetéséhez!
Amennyiben fitymaszűkület okozza a rendszeresen visszatérő gyulladást, akkor műtéti megoldásra is szükség lehet.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék