Kisgyerek

Mit tegyünk, ha rajtakap a gyerek?

Kínos helyzet, minden pár erősen tart tőle. Mégis előfordul néha. De mit tehetünk ilyenkor?
2017. Január 10.

Mit tegyünk, ha rajtakap a gyerek?

Az egyik leginkább rettegett jelenet a szülők számára, hogy a gyermekük szerelmeskedés közben benyit a szobába. Vajon mennyit látott? Felnőtt korában biztos, hogy szexuális zavarai lesznek? És mit mondjunk neki ezek után? – Ilyen és ehhez hasonló kérdések kavarognak a fejünkben. Ne aggódjunk, máris mondjuk, mi a teendő!

Zárjuk kulcsra

A legkézenfekvőbb megoldás, ha zárat szereltetünk a hálószoba ajtóra, és kulcsra zárjuk az ajtót, mikor együtt szeretnénk lenni a párunkkal. Nem baj, ha a gyermek is megtanulja, hogy van olyan, hogy “privát szféra” és anyának meg apának is szüksége van kettesben eltöltött időre. Ezt beszéljük is meg vele, és azt is mielőbb tanítsuk meg neki, hogy mindig kopogni kell, ha benyit valahová. Persze, ettől még előfordulhat a rettegett szituáció, ha valamilyen oknál fogva elfelejtjük bezárni az ajtót, vagy például nyaralunk és nincs kulcs az ajtóhoz…

1. Őrizzük meg a nyugalmunkat

Borzalmasan érzitek magatokat, ami teljesen természetes, mégis próbáljatok meg a helyzethez képest nyugodtak maradni. Egy 2-3 éves totyogónak nagy valószínűséggel fogalma sincs, hogy éppen mit látott, de ha van is, azzal hogy a frusztrációtokat a gyereken vezetitek le, biztosan semmi jóra nem vezet. Mély levegő, majd mondjátok a gyereknek, hogy csukja be az ajtót, mindjárt jöttök.

2. Fogjuk rövidre

Ezután öltözzetek fel, és menjetek ki hozzá. Mielőtt heves magyarázkodásba kezdenénk, kérdezzétek meg, hogy minden rendben van-e, és várjátok meg, hogy ő mond-e valamit. Ha nem, és nem is tűnik zaklatottnak, akkor egyszerűen csak lépjetek túl a történteken.

Tinédzser korú gyermek esetében főleg ne erőltessétek a témát, ha ő nem akar beszélni róla. Amennyiben ő kérdez, akkor az életkorának megfelelő válasszal nyugtassuk meg. Ez legyen tömör, semmiképpen se magyarázzuk túl a dolgot, de ne is találjunk ki őrült nagy hazugságot. A gyerekek nem hülyék. Mondjuk azt, hogy “Apa és anya szeretik egymást, és néha ezt más módon is éreztetik egymással.” Lehet, hogy ennyivel meg is elégszik. Ha azonban további kérdései vannak, azokat is igyekezzünk röviden megválaszolni neki.

3. Kezeljük a legnagyobb természetességgel

Az úgynevezett “ősjelenet”, vagyis a szülők szexuális aktusának látványa csak akkor okoz gondot a gyermeknél, ha egyébként a családban a nemiség, az intimitás a tiltott, tabu témák közé tartozik. A legtöbb probléma általában az álszemérmes, túlszabályozott családokban felnövő gyerekeknél jelentkezik, ezért a legjobb, amit tehetünk, ha egy ilyen szituációt igyekszünk a lehető legtermészetesebben kezelni. Nyugtassuk meg a gyereket, hogy nincsen semmi baj, nem kell, hogy a látottak miatt bűntudata legyen.

4. Térjünk vissza rá

Ha a nagy ijedtségben mégis valami olyat mondtunk, ami nem állt szándékunkban vagy rákiabáltunk a gyerekre, semmiképp se hagyjuk annyiban a dolgot. Ez ugyanis tényleg bűntudatot, rossz érzéseket kelthet a kicsiben. Ha akkor épp nem érezzük alkalmasnak az időpontot a magyarázatra, másnap reggel üljünk le, kérjünk bocsánatot tőle, és mondjuk el, mit látott (lásd kettes pont). Nem is az a legfontosabb, hogy mit mondunk, hanem az, hogy alkalmat adunk a dolog megbeszélésre.

5. Hangsúlyozzuk a szeretetet

Két-hároméves kisgyerekeknél a legtöbb esetben inkább ijedtségről van szó, hiszen azt hiszik, hogy a szülei bántották egymást. Éppen ezért egy ilyen kicsi gyereket is meg kell nyugtatni, hogy semmi ilyesmiről nincs szó, sőt. A legjobb, ha a magyarázatunkban nem a biológiai részletekre koncentrálunk, hanem a szeretet hangsúlyozzuk. “Anya és Apa nagyon szeretik egymást, és ilyenkor mélyen összeölelkeznek.”

6. Ne adjuk fel a szexualitást

Előfordulhat, hogy a gyerek újbóli rányitása miatti félelemből a szülők elkezdik hanyagolni a szexet. Nem ez a megoldás! Tudatosítsuk, hogy az, hogy szeretjük egymást tulajdonképpen a legfontosabb dolog a gyerek számára, ő is ettől lesz boldog és kiegyensúlyozott. Neki is az a jó, ha tisztában van vele, hogy a szeretet kimutatásának számos formája létezik, ilyen az ölelés, a csók, és a szeretkezés is. Ez utóbbit pedig igyekezzünk az életkorának megfelelően “elmagyarázni”, hogy ne érezze úgy sosem, hogy valamit titkolunk előle.

A szex kerülése helyett pedig inkább készüljünk fel a váratlan helyzetekre: legyen takaró a közelben, amit gyorsan magunkra ránthatunk, esetleg tehetünk egy plusz széket az ajtó elé, amitől nem biztos, hogy azonnal meglát minket, ha véletlenül betoppan.

7. Nyomjuk el a zajt

Bizonyos esetekben nem is biztos, hogy ránk nyit a gyerek, az is előfordulhat, hogy “csak” meghall minket. Ha tudjuk, hogy valóban ez történt, azt sem szabad magyarázat nélkül hagyni. Ugyanúgy mondjuk el neki, hogy senkinek sem esett bántódása, anya nem azért adott ki furcsa hangokat. Sokszor ugyanis a hangok még jobban megijesztik a kicsiket, mint az, amit látnak. Hogy ezt megelőzzétek, esetleg tegyetek az ajtó elé egy hangosabb párásító készüléket, ventilátort, halkan szóljon a rádió vagy a CD lejátszó (persze csak annyira, hogy az ne ébressze fel a kicsit), így valamennyire tompíthattok a kiszűrődő hangokon.

Kapcsolódó cikkeink szex témában: