Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit rendelj a strandbüfében?

Szerző: Szemerey Eszter

2014. augusztus 12. | Frissítve: 2016. július 20.

Forrás: Kismama magazin

Egy csúszdázással, pancsolással és napozással töltött nap remek élmény lehet - hacsak el nem rontja a hatást a családon végigsöprő kisebb ételmérgezés. Tippjeink segítségével elkerülhetitek a büfében összeszedhető vírusokat!

Higgy a szemednek!

Még az étlap átböngészése előtt érdemes alaposan szétnézni a büfé környékén, és amennyire csak lehet, kukkants be a pult mögé is. Nyugodtan bízd magad az érzékeidre - a rossz szagok és a piszok látványa mindig intő jel! Ha már messziről érezni az olajszagot, az arra utal, hogy régen cserélték a zsiradékot, vagyis jó pár fogás megfordult már benne. Vess egy pillantást a kiszolgáló személyzetre is - ha a pénztáros a bankjegyek és érmék után az ételekhez is kézzel nyúl, rengeteg baktériumot juttathat át a finom falatokra.

Tiszta víz

A csapvíz fogyaszthatósága nem csak külföldön kérdéses, az itthoni strandokon is érdemes utánaérdeklődni. A pénztárnál vagy az információs pultnál meg tudják mondani, hogy újratölthetitek-e a kulacsokat, üvegeket az öltöző csapjaiból. Ha nem kaptok egyértelmű választ, inkább keressetek egy ivókutat, vagy maradjatok a palackozott ásványvíznél, hogy biztosan elkerülje a család a kisebb-nagyobb fertőzéseket.

Amit jobb elkerülni

Már szobahőmérsékleten is 20-30 percenként megduplázódik (!) az ételeken található baktériumok száma - nem beszélve a nyári kánikuláról - ezért a büfékben is jobb meggondolni, mit rendelünk. A nyers tojásból készült fogások (például majonéz) esetében nagyobb a szalmonellaveszély, de ha a pulton még késő délután is érintetlenül várakozik a délelőtt kiszemelt szendvics (pláne fedél nélkül), az is intő jel.

Mit rendelj a strandbüfében?

Ezt válasszátok

Főtt kukorica: talán a legbiztonságosabb étel a strandon, emellett sokkal egészségesebb, mint a bő olajban sütött fogások.
Friss gyümölcs: még akkor is érdemes megmosni, ha látszólag tiszta a felülete.
Sült hús: célszerű teljesen átsült szeletet kérni, hő hatására ugyanis a legtöbb kórokozó elpusztul.
Lángos: legjobb a sima sajtos verzió, nagy hőségben ugyanis a tejföl könnyen megbuggyanhat. Csak a frissen készült, forró lángost vegyétek meg, ha már langyosra hűlt, a tésztája pedig nyúlós, kérjetek frisset!
Jégkrém: ha a fagylaltpultnál ugyanazzal a kanállal szedik a gombócokat, és az öblítővíz is kétes tisztaságú, jobban jártok az előre csomagolt, vízalapú jégkrémekkel, melyek kalóriatartalma is kevesebb.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék