Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit olvassunk a gyereknek?Négy szempont

Szerző: Babaszoba.hu

2013. április 26. | Frissítve: 2015. november 27.

Forrás: babaszoba.hu

Böngészők, lapozgatók, képeskönyvek hatalmas választékában nehéz megtalálni a legmegfelelőbbet a gyereket. Íme négy fontos szempont a döntésnél.

Életkorának megfelelőt válassz - a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy legyenek tapasztalatai a képen látott témáról: kint a kertben, tóparton, állatsimogatóban.

Esztétikai értékkel rendelkező látnivalót adj elé - ne sajnáld az időt, hogy a bőséges, de minőségileg megkérdőjelezhető kínálatból kiválaszd azt, amelyiket érdemesnek tartod arra, hogy a gyerek ízlését formálja. Jegyezd meg egy-egy szép könyv illusztrátorának nevét, és keresd a munkáit. Saját ízlésedre is hagyatkozhatsz: ha neked tetszik, biztosan szívesen nézegeted majd a kicsivel, és ha ekkor jól érzitek magatokat együtt, a legfontosabbat, az érzelmeket adtad a korai tanuláshoz.

Kevesebb darab, több elmélyültség - amikor együtt nézegettek, beszélj a képről részletesen. Egy-egy alkalommal hívd fel a figyelmét újabb apróságra: nézd, hogy égnek áll a kisfiú haja, leesett a sapkája - Mit mondanak, éreznek a képen szereplők: adj szöveget a szájukba, hangsúlyozd a látható érzéseknek megfelelően. A túl sok könyv gyors lapozgatásra hív, kevesebbet hasznosít belőle a gyerkőc.

A kisebbeknek kevesebb és nagyobb ábrák valók, az apróságok csak a nagyobbacskák figyelmét kötik le. Minél idősebb a gyerek, annál jobban tud a részletekre is figyelni: nagy a különbség a két- és az ötéveseknek való nézegetnivalók között. Az utóbbiak már élvezik az igazi böngészőket is, nekik való kihívás a keresgélés egy színes, zsúfolt képen.

Olvassunk a gyerekekkel rendszeresen mesét!

Ezek is érdekelhetnek:
 • A mese húz ki a bajból
 • Mit meséljünk a kisgyerekeknek?
 • Mit érdemes tudni a mesekönyvekről?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék