Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit kezdjek a gyerekkel?Tippek bébiszittereknek

Szerző: W. Ungváry Renáta

2012. június 8. | Frissítve: 2016. április 13.

Forrás: babaszoba.hu

Nem árt, ha a bébiszitternek, különösen, ha kezdőről van szó, adsz néhány tippet, mit is kezdhet a távollétedben a kicsikkel.

Ötletgyűjteményünket egészítsd ki a nálatok legműködőképesebbnek tekintett foglalatosságokkal. Bébicsőszt te magad is kiképezhetsz a megbízható szomszéd diáklányból vagy fiúból, ismerős néniből. Ne csak az ismerkedésre szánj időt, hanem adj játék tippeket arra is, hogyan lehet értelmesen, minél kevesebb konfliktussal eltölteni az időt a gyerekeiddel. A kinyomtatott listát át is adhatod, ki is tűzheted a lakásban, hogy mindig kéznél legyen.

Mihez kezdjetek együtt?

0-4 hónapos: Babakocsiban vagy hordozókendőben vidd el sétálni, ha sír, vedd fel, és próbáld ringatva megnyugtatni. A legtöbb kisbaba megnyugszik Mozart zenéjétől és a halk énekszótól. A teáztatás és cumiztatás felesleges és káros, a megnyugtatás más módszerei jobban beválnak.

5-7 hónapos: Szívesen vesz a kezébe tárgyakat, ezek hosszú időre lekötik a figyelmét. Csak olyasmit adj neki, amiről nem oldódik le a festék, és kisebb részek nem jöhetnek le róla, nincsenek éles, hegyes részei! Érdemes leteríteni egy takarót, amin játszhat, hempereghet. Mindent a szájába vesz.

8-12 hónapos: Kukucsjáték, ami abból áll, hogy kendővel eltakarod az arcát, majd megkérdezed, hol van ez a baba. Pár másodperc után lekapod a kendőt, és örömmel közlöd vele, hogy lám, itt van. Szerteszét mászhat a lakásban. Az ő perspektívájából győződj meg arról, hogy kellőképpen veszélymentesítették-e a terepet, nem gurultak-e szét apró tárgyak, például gomb, gombelem, tű. Kedveli a mondókákat, amelyekhez a testrészeihez kapcsolódó játék tartozik, például "Ez elment vadászni..."

Az egy év körüli babák szeretik az egyszerű építőjátékokat


13-18 hónapos: Nagyon szeret sétálni, nyomulni, mindent kézbe és szájba venni, megvizsgálni. Kíváncsian hallgatja a dolog nevét. Ez az egyszerű képeskönyvek ideje, amelyekben tárgyakat, állatokat ábrázoló, felismerhető, élethű képek vannak. Lehet kockatornyot építeni, papírdobozba kis lyukon keresztül játékokat begyömöszölni. Szereti és érti az egyszerű dalocskákat, például Egy kis malac, röf-röf-röf, Éliás, Tóbiás, Árkot ugrott a szúnyog, A part alatt.

Kétéves: Imád gyurmázni, sólisztgyurmát dögönyözni, életlen késsel szabdalni, aprítani. Kezdődhetnek az első szerepjátékok. Szívesen hallgat fejből mondott meséket, amelyek az ő napi viselt dolgairól szólnak. Egyszerű építőjátékkal, például Lego Duplóval már boldogul.

Hároméves: Mesekönyv-nézegetés, beszélgetés a képekről, mesélés fejből, bonyolultabb történeteket is szívesen végighallgat. Szeret gyurmázni, egyszerű kirakókkal, például maciöltöztetőssel játszani. Az építőjátékok, autópálya-építés a kislányok és kisfiúk kedvence. A bújócskával mindig sikert arathatsz, különösen akkor, ha nagyon nehezen találod meg őt, és megdicséred, milyen jól elbújt. Ha te bújsz el, adj ki hangot, hogy könnyebben megtaláljon.

Négyéves: Egyszerű társasjátékok, kirakók, meseolvasás, játszótér - szinte bármivel próbálkozhatunk a józan ész határain belül. Bonyolultabb szerepjátékok, doktoros, papás-mamás, építőjátékok, főzőcske (kotyvasztás mindenből, amit találtok, babaebédfőzés).

Bármely életkorban: Mindig jó ötlet a levegőzés, a testmozgás, labdázás, fogócska, bújócska, persze a gyerek életkorának megfelelő szinten.

További hasznos ötletek:
 • Játsszunk boltost!
 • Szertelenül, közösen
 • Dobozvilág
 • Mennyi és milyen játékot vegyél a gyereknek?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék