Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit jelent a hatósági házi karantén?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 16.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Miért fontos a betartása és mi történik, ha valaki megszegi a karantén szabályait?

Mit jelent a hatósági házi karantén? (fotó: Getty Images)
Mivel a koronavírus cseppfertőzéssel és nagyon gyorsan terjed, ezért azok a magyar állampolgárok, akik potenciálisan fertőzöttek hatósági házi karanténra kötelezhetik. Ez egy rendkívüli járványügyi intézkedés és azt jelenti, hogy a hatóság a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személynek 14 napra az otthonában kell tartózkodnia. A lakás bejárati ajtajára ilyenkor köteles egy hatósági feliratot ("piros lapot") kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.
A lakás bejárati ajtajára hatósági feliratot, "piros lapot" kell kiragasztani
Hatósági házi karanténra kötelezik már azokat a magyar állampolgárokat is, akik pl. Olaszországból érkeznek most az ország területére, még akkor is, ha tünetmentesek. Ők a magyar határ átlépésekor egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek.
Akiknél az egészségügyi vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, azt a mentő kórházba szállítja, de akiknél az a fertőzés gyanúja nem merül fel, ők is kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat.
Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy pl. az Olaszországból hazatérő magyar állampolgárnak a határátkelőhelyeken a rendőrség átad egy hatósági kötelezést, ami alapján neki hatósági házi karanténban kell maradnia 14 napra és a bejárati ajtóra köteles kiragasztani a számára átadott "piros lapot" ( hatósági figyelmeztető feliratot). A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.
Aki hatósági házi karantén alatt van, köteles otthon tartózkodni, vendéget nem fogadhat, saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni. Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.
Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta, hogy a hatósági házi karanténra kijelölt személynek a háztartási szemetet pedig dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni. Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék