Kisgyerek

Mit fejleszt a rollerezés?

A rollerezés legalább olyan népszerű a gyerekek körében, mint a biciklizés. Ha még nincs rolleretek, de gondolkozol rajta, hogy talán be kéne szerezni egyet, összefoglaltuk mi mindent fejleszt. A biztonságról se feledkezzünk meg.
2021. November 15.
Mit fejleszt a rollerezés? (fotó: Getty Images)

Bár nem a tél a rollerezés időszaka, közelednek az ünnepek, talán felmerült benned, hogy egy rollerrel leped meg a gyermeked. A rollert sokan veszélyes műfajnak tekintik, fontos, hogy a biztonságra is gondoljunk, ha a gyerek rollerezni kezd. Lássuk, mi mindent fejleszt, mi mindenre jó a rollerezés.

Nagyszerű testmozgás

A CDC szerint a 6 és 17 év közötti gyerekeknek csupán 24%-a mozog naponta 60 percet – ez lenne az ajánlott és kívánatos mennyiség. Folyamatosan nő az elhízott, cukorbeteg és más, a testsúlyhoz kapcsolódó betegségben szenvedő gyerekek száma. A különféle eszközök, mint a bicikli vagy roller arra ösztönözhetik a gyerekeket, hogy többet mozogjanak és kevesebb időt töltsenek a lakásban, kütyüzve.

Fejleszti a motoros képességeket

Ahhoz, hogy megtanuljon egy gyerek rollerezni szüksége van arra, hogy egyensúlyozzon, egyenesen tartsa magát, sőt még a finommotorikus képességeit is használja. Összehangolt mozgásra van szüksége ahhoz, hogy hajtsa a rollert.

Magabiztosságot ad

Bár rengeteg dologra képesek a kisgyermekek, még mindig tucatnyi mindennapi, apró dolog van, amit nem tudnak egyedül megcsinálni. Vagy legalábbis azt hiszik, hogy nem tudják. Néha csak egy kis önbizalomra van szükségük ahhoz, hogy lássák, képesek valamire, nagy gyerekek már. Az önálló rollerezés lehet az első lépés ahhoz, hogy erre rájöjjön. Ez kihathat más tevékenységekre is.

Fejleszti az egyensúlyérzéket

A roller tökéletes eszköz arra, hogy gyakorolják a testük egyenesen tartását, miközben más feladatokat is elvégeznek: kormányzást, a kéz-szem mozgásának koordinálását, a környezetük szemmel tartását, az akadályok kikerülését és a fékezést.

Kint vannak a szabadban

A friss levegő mindannyiunknak jót tesz, a gyerekeknek is. Tanulmányok szerint azok a gyerekek, akik elegendő időt töltenek a szabadban, jobban alszanak, boldogabbnak érzik magukat, emellett magasabb a D-vitamin-szintjük, jobban tudnak koncentrálni és még a látásuk is jobb lehet.

Felkészít a kerékpározásra

A biciklizéshez szükséges készségek egy része más, mint a rolleré, de néhány dologban hasonló: egyensúly, szem-kéz koordináció, motorikus készségek.

Fő a biztonság

Mindenképpen viseljen sisakot a gyermeked rollerezés során. Válasszátok ki a megfelelő méretet. A bukósiskanak jól kell illeszkednie a gyerek fejére, alacsonyan kell lennie a homlokán. Nagyon fontos eszköz, komoly sérülésektől óvja meg a gyereket, ezért soha ne vegyétek félvállról a sisak kérdést.

Nem árt, ha térd-és könyökvédőket is használtok. Elkerülhetőek a zúzódások, komolyabb ütések.Ne feledkezzünk meg a közlekedésbiztonságról sem. Tanítsuk meg nekik, hogy mit jelent a lámpa, a zebra, hogy figyeljen a gyalogosokra, más gyerekekre.Fontos kérdés a lábbeli is. Zárt cipő ajánlott, nem papucs. Olyan cipőben érdemes rollerezni, ami rugalmas, zárt, nem eshet le a lábáról, nem merev annyira, hogy feltörje a lábát. Ne csúszkáljon a gyerek lábán a cipő és ne legyen csúszós a cipő talpa.Legyenek szabályaitok és ezeket beszéljétek meg előre. Például: csak a játszótéren szabad rollerezni, addig toljuk. Vagy szabad a játszótérig is rollerezni, de meg kell állni a sarkon, stb. Fontos, hogy ezeket előre tisztázzátok.Ha a gyermeked még csak 2-3 éves, akkor először érdemes egy háromkerekű rollerbe beruházni. Mindig ellenőrzött helyről vásároljunk rollert és figyeljünk a mérettáblázatra, hogy a gyerekünk számára a legmegfelelőbb járgányt tudjuk megvásárolni.(Cikk forrása: verywellfamily.com)