Kisgyerek

Mit egyen egy 1-2 éves gyerek?

A legtöbb kisbaba 1 éves kora körül jut el oda, hogy már a szilárd ételek is étrendje részét képezik. Ám ilyenkor még nem állhat kizárólag ebből a napi menü, és minden ételcsoportot sem fogyaszthatnak még.
2018. Január 19.
Mit egyen egy 1-2 éves gyerek?

Arról, hogy milyen étrend ideális egy ekkora gyermeknek, dietetikust kérdeztünk.

A baba fogantatásától számított első 1000 nap különösen meghatározó, több szempontból is. Az ebben az időszakban kialakított helyes táplálkozási szokások ugyanis sokkal hosszabb távon fogják meghatározni az ő egészségét, tudtuk meg Abonyi Orsolya dietetikustól, okleves táplálkozástudományi szakembertől. – A kisbabák 4-6 hónapos koruktól lesznek már elég fejlettek ahhoz, hogy szilárd táplálékot fogyasszanak, hogy megkezdjük a hozzátáplálást. Ez egy hosszú, lépcsőzetes folyamat, de gyermekünk 2 éves korára már gyakorlatilag minden élelmiszercsoport bevezetésre kerülhet – magyarázta a szakember.

A felfedezés időszaka

A hozzátáplálás megkezdésekor még természetesen az anyatej képezi a fő táplálékforrást a kicsi számára, de ez a hónapok múlásával változik. Ugyanis ahogyan babánk egyre több féle, különböző ízű, állagú ételt megismer, egyre inkább a pépes, darabos, szilárd táplálék kerül előtérbe. – Nehéz, és nem is kell abban általánosítani, ennek pontosan mikor jön el az ideje, a legfontosabb tényező a baba megfelelő fejlődési üteme. Az 1-2 éves kor egy nagyon izgalmas, felfedező időszak, újabb és újabb ízek megismerésének az ideje, a pépesebb falatoktól az egészen szilárd konzisztenciáig. Egy 2 éves gyerkőc pedig eljut oda, hogy már gyakorlatilag szinte ugyanazt eheti, mint a felnőttek, persze odafigyelve az étel fűszerezésére – fogalmazott a dietetikus.

Napi ötször étkezzen!

A szakembert kérdeztük arról is, hogyan érdemes egy ennyi idős gyermek mintaétrendjét kialakítani. Elmondása szerint 1-2 éves korban már fontos, hogy igyekezzünk kialakítani az egészséges, rendszeres, vegyes táplálkozást babánknál is, hiszen így ez lesz számára a későbbiek során a természetes. – Napi ötszöri étkezéssel, melyből 3 fő – reggeli, ebéd, vacsora -, 2 pedig kisétkezés, a sokszor keveset elv mentén biztosítani tudjuk a számára szükséges tápanyagokat. Így a tízóraira, uzsonnára megfelelhet gyümölcs, a főétkezésekre pedig kisebb szendvicsek, főzelékek, itt viszont nagyon fontos, hogy az étkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjeforrást is – hívta fel rá a figyelmet Abonyi Orsolya.

Hogy ne alakuljon ki hiánybetegség

A baba étrendjének összeállításakor fontos, hogy próbáljunk a változatosságra figyelni, így biztosítani tudjuk a megfelelő vitamin, és ásványi anyag ellátottságot is. A szakember szerint ez kiemelten fontos a D-vitamin, és a vas tekintetében. – Összességében, ahogy a felnőttek esetében, egy 2 éves gyereknél is fontos, hogy minden élelmiszercsoportból rendszeresen fogyasszon, így elkerülhetők a hiánybetegségek, vagy ellenkezőleg, bizonyos anyagok túladagolása is – mondta a dietetikus.Reggelire kerülhetnek az asztalra egy 1-2 éves gyermeknél különféle kásák, szendvicsek – változatos szendvicskrémekkel -, de helye van még a különféle tejitaloknak is. A szakember azt ajánlja, ebédre iktassunk be leveseket – krém-, illetve gyümölcsleveseket -, tésztaételeket, főzelékeket, rakott ételeket, de ezek mindig tartalmazzanak elegendő fehérjét – húst, szálka nélküli halat, tojást, tejterméket. – Vacsorára, ahogyan a család többi tagja, a baba is ehet akár hideg, akár meleg ételt, kisétkezésekre pedig jó választások a gyümölcsök, házi készítésű, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsjoghurtok, krémtúrók, tejdesszertek – javasolta Abonyi Orsolya.

Amit érdemes kerülni

Vannak olyan élelmiszerek is, amelyekből jó, ha a lehető legritkábban fogyaszt a pici. Mint mindenki, úgy az 1-2 éves korú gyerekek is természetesen vonzódnak az édes ízekhez. Fontos azonban, hogy a preferenciájuk megmaradjon a természetesen édes ízek világánál, a gyümölcsöknél, tejes ételeknél. – Ha hozzászoktatjuk őket a (túl sok) hozzáadott cukrot tartalmazó ételekhez, ahogyan mi felnőttek, ők sem fogják a természetesen édes ízeket preferálni. A hozzáadott cukrok mellet a sózással is bánjunk csínján – tette hozzá a szakember -, amennyire lehet, kerüljük a nagyon sós ételeket.Kapcsolódó cikkeink egészséges táplálkozás gyermekkorban témában: